Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR deelt onderzoeksresultaten Smakelijke Vermarkting van groente en fruit

Tholen - Ondanks de interesse voor gezondheid en de grotere belangstelling voor groenten en fruit die er lijkt te zijn, vertoont de consumptie van groente en fruit een dalende trend. Dat bleek onlangs uit de cijfers die het GroentenFruit Huis naar buiten bracht. In hoeverre sluit het huidige aanbod aan bij de wensen van de consument en hoe is dat te verbeteren? De Wageningen University & Research (WUR) deed er 4 jaar lang onderzoek naar, afgelopen donderdag deelden ze de resultaten van het onderzoek Smakelijke vermarkting groente en fruit met belangstellenden.


Onderzoeksteam van WUR: Piet Steenbergen, Wouter Verkerke, Caronline Labrie, Siet Sijtsema, Harriette Snoek, Ineke Stijger en Maike Hanenberg

Leefstijlcategorieën
Bij marktonderzoek werd vaak gekeken naar leeftijdscategorieën en gender. WUR deelt consumenten heel anders in. Ze kijken naar motieven en kenmerken van consumenten en onderscheiden daarbinnen zes leefstijlcategorieën, legde Caroline Labrie van WUR-BU Glastuinbouw uit. Tijdens het onderzoek met de leefstijlcategoriën zijn consumenten uit Nederland betrokken De leefstijlgroepen verschillen in de hoeveelheid groenten- en fruitconsumptie en gezondheidsmotieven om groente en fruit te kopen. De groepen verschillen ook in hun betrokkenheid bij eten, de mate waarin ze open staan voor nieuwe producten, voorkeur voor gemak, leeftijd en geslacht en de mate waarin ze producteigenschappen belangrijk vinden. 
Smaak, versheid en prijs komen als top 3 voor alle leefstijlgroepen naar boven maar per leefstijlgroep moet aan verschillende knoppen worden gedraaid om consumenten te verleiden duurdere en smaakvolle producten te laten kopen.


Caroline Labrie, WUR

Smaakvoorkeur tomaat
Binnen het onderzoek is ook gekeken naar smaakvoorkeuren voor tomaat in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De smaakcategorieën bleken in alle drie de landen toepasbaar. Er kunnen drie groepen worden onderscheiden: liefhebbers, fijnproevers en niet liefhebbers. Liefhebbers zijn de grootste groep en die lusten werkelijk alle type tomaten, van klein tot groot en van zoet tot zuur, al is er wel een ondergrens voor meligheid. De groep Fijnproevers is iets minder groot en houdt alleen van kleine, zoete tomaten, de Niet-liefhebbersgroep bestaat uit ongeveer 10% van de deelnemers aan het onderzoek. Zij houden niet van tomaten en eten deze voornamelijk in warme gerechten. Per smaakvoorkeursgroep is gekeken naar motieven om groente en fruit te kopen en daarmee is het ook mogelijk om specifieke marketingconcepten te ontwikkelen.


Eric van Arendonk, Florpartners had de boude stelling: "Marketing in agro is oorlog"

Marketing
De resultaten van het onderzoek zijn geweldige input voor marketeers zei Eric van Arendonk van Florpartners. Maar met concepten bedenken ben je er niet, zeker niet in de agrobusiness, stelt hij. "Marketing in agro kun je vergelijken met oorlogvoeren. Hoe overleeft de gecreëerde waarde het slagveld in de keten? En als je dan in het schap ligt, zijn er vervolgens 40000 concurrenten die je aanvallen, dus hoe blijf je daar relevant?" Organisaties die de strijd aan willen gaan, adviseert Eric marketing niet als aparte discipline te zien, maar deel uit te laten maken van het DNA van een onderneming. 


Siet Sijtsema en Harriëtte Snoek onderzochten de houding van consumenten ten opzichte van verrijkte groenten en fruit

Verrijkt

WUR onderzocht tevens of mensen gevoelig zijn voor 'extra gezonde' producten. Wat is de basiskennis en mening van consumenten over voedingsstoffen en welke associaties worden er gelegd bij groenten en fruit met extra voedingsstoffen? Dat bleek voer voor discussie, zowel binnen de partners van het onderzoek (Moeten we verrijking van groenten en fruit wel willen?) als binnen de focusgroepen (Hoe veilig is verrijkt voedsel?) als in de zaal die veel vragen had. 
Ongeveer de helft van consumenten kijkt naar de voedingswaarde tabellen op een verpakking maar zijn dan vooral geïnteresseerd in het suiker, zout en vetgehalte van producten. Wanneer het om groenten en fruit gaat, gaan ze er eigenlijk vanuit dat deze al gezond genoeg zijn. In praktijk worden tomaten, paprika's of aardbeien met 2 maal zoveel vitamine C als normaal veelal positief dan wel neutraal ontvangen. "Maar neutraal betekent niet dat het consumenten niets kan schelen. Het drukt eerder uit dat consumenten over onvoldoende achtergrondkennis beschikken om er goed over te kunnen oordelen", aldus Siet Sijtsema, Wageningen Economic Research.


Wetenschapper Jules Bleekwilder veroorzaakte een frambozenhype

Hype
Tot slot een voorbeeld van de maatschappelijke relevantie van fundamenteel onderzoek. In 2005 ontdekte biochemicus Jules Beekwilder van WUR-Bioscience dat ongeveer de helft van de anti-oxidantwerking van frambozen wordt veroorzaakt door ellagitannines. Een bijzondere stof die je in kleine hoeveelheden in aardbeien vindt maar verder eigenlijk nergens. Deze kennis, Jules liet in het midden of het aan het persbericht of aan het onderzoek lag, leidde tot veel media aandacht. Framboos werd een hype in kranten en op sociale media en dat leidde tot een stijging in de verkoop van framboos. De onderzoeker volgt de framboos nog altijd en ziet dat de kennis over de inhoudsstof 10 jaar later nog na-ijlt in de markt, de frambozenteelt neemt nog altijd toe.


Harm Ammerlaan, Anne Jancic, Roel van Summeren en Jos Tholen van Bayer Nunhems. Bayer was een van de negentien partners van het WUR onderzoek naar Smaakvolle vermarkting groenten en fruit


Een gemengd gezelschap uit de keten aan een tafeltje: Marcel van Kesteren (Hazera Seeds), Naud van den Broek (Exsa), Abbas Blyou (Lidl) en Nathalie Plovie (REO)

Veredelaars Niels Koolstra (Totam Seeds) en Marc Mens van Enza Zaden. Totam is een start-up en Marc vindt dat een mooie aanvulling binnen de veredelingsbranche. Marc: "Zij kunnen de niche markt bedienen, grote bedrijven sturen eerder op kosten en schrappen soms mooie programma's."


Bert Meulenbroek (Fresh Forward) en Louis Kester (Florpartners) "Mooi dat er uit de hele keten belangstelling is voor deze bijeenkomst", vindt Louis. "We moeten meer vanuit het schap redeneren."


Siet Sijtsema (WUR), Jos van Mil (Greenco)en Stephan Schneider (Hillfresh)


Dick van der Harst, RedStar


Patrick Franke van Vitapep


Johan Solleveld (Rijk Zwaan) en Peter Duijvestijn (Duijvestijn Tomaten) die het 'out of the box' denken in de sector wil stimuleren "Hoe gekker hoe mooier" is het devies



Wouter Verkerke, Senior researcher flavor and health van WUR voor het AGF-onderzoeksschap. Volgens hem kan smaak zorgen voor een hogere groente- en fruitconsumptie

Voor meer informatie:
Wageningen University & Research

Business Unit Glastuinbouw
Carline Labrie
T 0317 48 57 47
caroline.labrie@wur.nl

Wageningen Economic Research
Siet Sijtsema
T 0317 487 47 91
siet.sijtsema@wur.nl