Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

''Een paar jaar geleden waren de prognoses voor de kaki zeer goed''



Het kakiseizoen loopt op zijn einde in Ribera del Xúquer, in Valencia. Dit is de belangrijkste teeltzone van deze vrucht in Spanje. Dit seizoen stonden de prijzen op bepaalde momenten onder druk en er was sprake van late vorst die de loop van het seizoen behoorlijk heeft beïnvloed, aldus Eduardo Cifre, directeur van Oka Fruits Export. Dit jonge bedrijf heeft alle vruchten die begin december nog aan de bomen hingen, verloren.


Eduardo Cifre en zijn vader in hun kakiboomgaard.

''De prognoses voor de kaki waren een aantal jaar geleden zeer goed. Echter nu merken we veel concurrentie onder de telers. Toen we onze eerste oogst op de markt brachten, was een kilo kaki's tussen de €1,70 en €2,00 waard. Dit seizoen krijgen we soms nog maar €0,30 per kilo. Sommige telers hebben hun kaki's aan de bomen moeten laten hangen, omdat ze geen afnemers voor het fruit konden vinden. Niet alleen in Spanje is de kakiteelt zo gegroeid. Ook in Portugal en Italië wordt het steeds meer'', zegt de jonge ondernemer.



Met de koudegolven van begin december is de situatie 180 graden omgedraaid. Daardoor is ongeveer 30% van het resterende fruit in La Ribera del Xúquer aan de bomen bevroren. ''De nachtvorst gaf ons de volle laag, waardoor wij alle resterende kaki's zijn verloren. De prijs is omhoog geschoten, maar wij hebben er niet van kunnen profiteren'', zo vertelt Cifre. ''Gelukkig krijgen we een schadevergoeding van de verzekering'', voegt hij toe.



Naast kaki's teelt het bedrijf ook Navelsinaasappels. Die hebben dit jaar wel een goed seizoen. ''Het sinaasappelseizoen heeft dit jaar goede prijzen. De prijzen zijn zelfs zo goed dat we de sinaasappels direct in onze eigen regio hebben afgezet.''

''We besteden veel aandacht aan de kwaliteit, omdat we geen grote hoeveelheden hebben. We zijn immers nog een klein bedrijf. Onze classificatie en verpakking wordt met de hand gedaan door onze werknemers. We richten ons op kisten van 4,5 kilo kaki's met maten tussen de 12 en 24.''


Hoewel Oka Fruits Export eerst vooral naar het Verenigd Koninkrijk exporteerde, gaan hun ladingen nu ook naar de groothandelsmarkten van Nederland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en enkele afnemers in Singapore. "We willen graag toegang tot de Aziatische markt, omdat importeurs uit die regio kwaliteitsfruit weten te waarderen. Over het algemeen zijn het zeer serieuze en eerlijke mensen, waar je goed zaken mee kunt doen."
 
"Vooruitblikkend naar het volgende seizoen, willen we het imago van de verpakkingen veranderen, efficiënter zijn en ons handelsnetwerk uitbreiden. We sluiten niemand uit en we willen met allerlei afnemers samenwerken. Van 7 t/m 9 februari zullen we de beurs in Berlijn Fruit Logistica bijwonen", besluit Eduardo Cifre.


Voor meer informatie:
Eduardo Cifre Sánchez
Oka Fruits Export
+44 744 743 0047 (Reino Unido)
+34 639 628 670 (España)

Publicatiedatum: