Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwakke munt en lage aanvoer drijven bananenprijs Oekraïne op

De afgelopen week zijn bananen 16% duurder geworden in Oekraïne waardoor zij twee maal zo duur zijn als vorig jaar deze tijd. Deskundigen zijn het erover eens dat de prijsstijging het directe gevolg is van de lagere productie in de grootste producerende landen, die als gevolg van het koude weer met 18% tot 20% daalde. 

Sinds 15 januari liggen de bananenprijzen op de Shuvat-markt rond de €1,06 tot €1,18 per kilo. Op de Stolychnyi groothandelsmarkt in Kiev lagen de prijzen op deze datum met €1,00 tot €1,12 per kilo iets lager.

"Naast de wereldwijde stijgende prijstrend, worden bananenprijzen in Oekraïne verder opgedreven door de devaluatie van de nationale munt. Bananen zijn de enige fruitcategorie waarvan de prijzen na de feestdagen zijn blijven stijgen. Zo zijn de prijzen voor citrus de afgelopen twee weken aanzienlijk gedaald. Het is ook opvallend dat de prijzen van Oekraïense appelen, de grootste concurrenten van bananen binnen het fruitsegment, nog niet gereageerd hebben op de stijging van de bananenprijzen, ondanks de lagere appelproductie in Oost- en West-Europa," vertelt Tetiana Hetman, AGF-expert voor Oost-Europa. 

Uit de door Info-Shuvar gepubliceerde rapporten blijkt dat Oekraïne jaarlijks 200.000 tot 230.000 ton bananen importeert, waarvan 90% uit Ecuador afkomstig is. De vraag is het sterkst in het vroege voorjaar. De bananenprijzen bereiken in maart en april doorgaans hun piek.



Voor meer informatie:
Tetiana Getman
Shuvar
Tel: +38 (093) 719-92-74
Email: t.getman@shuvar.com
info.shuvar.com
Publicatiedatum: