Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zwakke munt en lage aanvoer drijven bananenprijs Oekra´ne op

De afgelopen week zijn bananen 16% duurder geworden in Oekra´ne waardoor zij twee maal zo duur zijn  als vorig jaar deze tijd. Deskundigen zijn het erover eens dat de prijsstijging het directe gevolg is van de lagere productie in de grootste producerende landen, die als gevolg van het koude weer met 18% tot 20% daalde. 

Sinds 15 januari liggen de bananenprijzen op de Shuvat-markt rond de Ç1,06 tot Ç1,18 per kilo. Op de Stolychnyi groothandelsmarkt in Kiev lagen de prijzen op deze datum met Ç1,00 tot Ç1,12 per kilo iets lager.

"Naast de wereldwijde stijgende prijstrend, worden bananenprijzen in Oekra´ne verder opgedreven door de devaluatie van de nationale munt. Bananen zijn de enige fruitcategorie waarvan de prijzen na de feestdagen zijn blijven stijgen. Zo zijn de prijzen voor citrus de afgelopen twee weken aanzienlijk gedaald. Het is ook opvallend dat de prijzen van Oekra´ense appelen, de grootste concurrenten van bananen binnen het fruitsegment, nog niet gereageerd hebben op de stijging van de bananenprijzen, ondanks de lagere appelproductie in Oost- en West-Europa," vertelt Tetiana Hetman, AGF-expert voor Oost-Europa. 

Uit de door Info-Shuvar gepubliceerde rapporten blijkt dat Oekra´ne jaarlijks 200.000 tot 230.000 ton bananen importeert, waarvan 90% uit Ecuador afkomstig is. De vraag is het sterkst in het vroege voorjaar. De bananenprijzen bereiken in maart en april doorgaans hun piek.Voor meer informatie:
Tetiana Getman
Shuvar
Tel: +38 (093) 719-92-74
Email: t.getman@shuvar.com
info.shuvar.com

Publicatiedatum: 19-1-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*