Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eefje de Vries, BDO Accountants & Adviseurs over de fiscale mogelijkheden

"Innovaties blijken vaak lastig op gang te brengen en te houden"

Tholen - Wat komt er uit een innovatie voort? Een vraag waar Eefje de Vries, partner Belastingadvies bij BDO Accountants en Adviseurs, zich regelmatig mee bezighoudt. "Over het algemeen staat innovatiekracht binnen de foodbranche hoog op het lijstje, maar blijken veel innovaties tegelijkertijd lastig op gang te brengen en te houden. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Allereerst is de vraag waar de innovatie op de agenda staat. Is dat alleen bij het bestuur of is de strategie ook breder op de werkvloer bekend. In onze optiek zou innovatie onderdeel moeten zijn van een brede bedrijfsstrategie binnen een langetermijnplanning."Ook de financiering van innovaties is een belangrijk vraagstuk. "Er is een aantal subsidies beschikbaar om innovaties te stimuleren. Voor ons zijn de WBSO, waarmee de overheid de financiële lasten van R&D-projecten wil verlagen, net als de innovatiebox beroepsdeformatie, maar verrassend genoeg komen we nog altijd mensen tegen die nog nooit van deze regelingen hebben gehoord. Kort door de bocht verlaagt de WBSO de loonkosten en zorgt toepassing van de innovatiebox er voor dat een bedrijf minder winstbelasting betaalt. Aandachtspunt is wel waar het voordeel terecht komt. Het is binnen een bedrijf lastig te verkopen om de administratieve druk bij de R&D-afdeling neer te leggen, terwijl het voordeel elders terecht komt."


"Daarbij is het honoreren van deze innovatieve regelingen geen formaliteit. De RVO, die de WBSO-aanvragen toetst, is erg kritisch om in de AGF-sector subsidies toe te kennen. Een verbetering van recepturen klinkt voor hen bijvoorbeeld vaak niet innovatief. Daar moet je slim mee omgaan en dat vereist een goede toelichting hoe ingewikkeld zo'n innovatie is", vervolgt Eefje. Ze licht het toe met een voorbeeld. "Als je thuis koekjes bakt en 200 gram kristalsuiker nodig hebt, maar slechts 100 gram hebt, dan kun je het aanvullen met basterdsuiker. Maar ga je het vervangen door stevia, dan kun je niet dezelfde hoeveelheid toevoegen, want dan krijg je een mierzoet koekje, terwijl stevia wel een stuk gezonder is. Daarom kun je het niet zomaar veroorloven om op grote schaal een ingrediënt toe te voegen of te vervangen."

"De veredelingssector is een branche die er vaak goed in slaagt om innovaties door te voeren, maar in de foodsector werd in het verleden vaak heel ad hoc naar het toepassen van dit soort subsidies gekeken. Het is belangrijk dat de omslag wordt gemaakt naar langetermijndoelen. Veel innovaties in de food staan in het teken van het verlagen van het gehalte vet, zout, suikers of e-nummers. Ook moeten ondernemers niet te snel denken dat hun plannen / innovaties niet voor de subsidies in aanmerking zullen komen en afwachten of een innovatie een succes wordt. Je moet de WBSO-aanvraag doen in de tijd dat je bezig bent met R&D en niet achteraf. De WBSO geldt als inspanningsverklaring, ongeacht of er een innovatie uitkomt", vertelt Eefje.


"Wij zijn er als BDO niet voor om de innovaties te bedenken, maar sparren wel met ondernemers waar de innovaties naar toe gaan, hoe breed de plannen gedragen worden en of er daadwerkelijk iets uitkomt. Ook hebben we uitgebreide ervaring in het indienen van de innovatieregelingen. De BDO branche- en adviesgroep Flowers & Food beschikt over de specifieke deskundigheid om de WBSO-subsidie juist in de innovatieve land- en tuinbouwsector toe te kunnen passen. Maak daar gebruik van", besluit Eefje.

Voor meer informatie
Eefje de Vries
Partner belastingadvies
BDO Accountants & Adviseurs
Tel: +31 (0)78 – 632 34 20
eefje.de.vries@bdo.nl
www.bdo.nl/flowers-food

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018