Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turkse sinaasappelen verdrijven Egyptische Navels van Russische markt

Over een week start het Egyptische Valencia-seizoen. Egyptische exporteurs exporteren nu nog Navels. Volgens Mohamed Ghallab van het Egyptische exportbedrijf AgroEgypt is het tot nu toe een seizoen vol uitdagingen geweest. "De Russische markt is hard. De prijzen voor Egyptische sinaasappelen zijn er hoog ten opzichte van Turkse. Turkse handelaren verkopen tegen lagere prijzen dan wij, met prijsverschillen die oplopen tot 20% of 25%. Aangezien onze sinaasappelen erg duur zijn voor de Russische markt is de export naar Rusland gedaald. Dit seizoen is onze export naar deze markt met meer dan de helft gedaald."

Ghallab legt uit dat Egyptische exporteurs hierdoor noodgedwongen op zoek moeten naar andere markten. "Vietnam heeft haar markt opengesteld voor Egyptisch fruit en dat is positief. Vietnamese importeurs nemen goede volumes af, met name wat betreft Navels. Op de Vietnamese markt is vraag naar grote maten. We doen al langere tijd zaken met Vietnam voor overige citruscategorieën zoals mandarijnen en vooral citroenen. Naar China exporteren we momenteel zeer beperkte volumes omdat deze markt Egyptische Navels niet goed opneemt."De Egyptische Navels zijn al vanaf half november beschikbaar. Dit seizoen waren er wat problemen met de kleuring die als gevolg van het hete weer 70% trager verliep dan gebruikelijk. Vanaf begin december waren er volledig op kleur gekomen sinaasappelen beschikbaar. De groenere exemplaren werden uitsluitend naar verre markten in het oosten geëxporteerd. 

"Op de internationale Navelmarkt was de concurrentie feller dan normaal. "Tot voor een paar weken geleden verkochten andere teeltgebieden, zoals Zuid-Afrika en Californië, ook nog Navels en Valencia's. Ook in Egypte is de aanvoer overvloedig. De afzet van Navels is echter goed in Egypte, waar consumenten veel Navels eten. De prijzen begonnen zeer hoog om vervolgens licht te dalen. Nu zijn ze stabiel. Over het algemeen genomen, is de vraag naar binnenlandse sinaasappelen gelijk gebleven maar het is momenteel wel het goedkoopste fruit in Egypte dus de vraag is sterk," vervolgt Ghallab. 

 

Nu de Navelmarkt onder druk staat en markten in Oost-Europa niet in aanmerking komen, schakelen Egyptische telers over op Valencia's. "Vorig seizoen waren de prijzen van Valencia sinaasappelen onrealistisch hoog. Telers en exporteurs dachten dat dit ook voor Navels zo zou zijn. Telers hielden hun fruit achter en vroegen hogere prijzen. Deze onredelijk hoge prijzen voor Navels blijken echter onhoudbaar te zijn. 

Ghallad denkt dat de kans bestaat dat de Navelprijzen wat zullen verbeteren. Hoewel de meeste landen buiten Egypte een voorkeur voor Valencia's hebben, houdt men in Egypte van Navels, met name in de maanden februari en maart. "We eten eigenlijk geen Valencia's maar gebruiken ze alleen om uit te persen. De komende weken schakelen we over op Valencia's maar we willen de zaken niet overhaasten. We willen er zeker van zijn dat de kleuring en het suikergehalte goed zijn."

"Uiteindelijk komt het er op neer dat exporteurs gedwongen worden een gok te wagen als ze fruit inkopen. Telers mogen dan wel goed verdienen maar het zijn de exporteurs en verpakkers die alle risico's dragen. Sinaasappelen vertegenwoordigen 50% tot 60% van hun handel en ze hebben ook te maken met bijkomende kosten, zoals verpakkingsmaterialen, opslag- en verzendkosten. Dit dwingt ons tot het nemen van risico's. Om eerlijk te zijn, is onze sector momenteel een riskante onderneming," aldus Ghallab. 


Voor meer informatie:
Mohamed Ghallab
AgroEgypt
Tel 00202-386-420-49
Mob 002012-231-080-44


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018