Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weinig frambozen beschikbaar in Zuid-Europa

In Zuid-Europa zijn nog maar weinig frambozen over. Dat meldt Special Fruit. 

Situatie Portugal
Zoals duidelijk wordt uit onderstaande grafiek, waren de temperaturen in december lager dan normaal. Frambozenplanten zijn erg gevoelig: bij te veel kou maakt de plant geen nieuwe vruchten meer aan. Het tekort aan zon en de bewolkte dagen hebben de situatie nog eens verergerd. De productie is behoorlijk gedaald. 


De bruine lijn toont de gemiddelde temperatuur voor december; de blauwe lijn toont de temperatuur van de afgelopen decembermaand

In het noorden van Portugal heeft het begin januari gevroren. Hierdoor stopte de productie volledig. Telers hebben de planten een paar weken eerder moeten snoeien dan gepland stond. 


De frambozenstruiken staan er niet goed bij in Portugal

Zowel in het midden van het land als in de Algarve is de productie minimaal. Special Fruit kan hierdoor erg weinig frambozen inladen: slechts een paar pallets per week in plaats van de gangbare dagelijkse ladingen. De Portugese productie is niet groot genoeg om de geplande verkopen van het bedrijf te realiseren. 

Situatie Spanje
Ook Spanje heeft de afgelopen weken geleden onder slechte weersomstandigheden. De temperaturen zijn te laag: zodra de temperatuur 's nachts beneden de 7 graden Celsius komt, daalt de productie. Het gebrek aan zonlicht bevordert de situatie ook niet. Net als in Portugal is het Spaanse productievolume lager dan normaal. 

Situatie Mexico
In Mexico is de eerste piek in de frambozenproductie voorbij en zijn telers begonnen met het snoeien van de planten. Het productievolume neemt hierdoor af tot een stabiele maar kleine wekelijkse productie. Dit duurt nog anderhalve maand. Vanaf half maart wordt er een tweede piek in de Mexicaanse productie verwacht. 

Situatie Marokko
De Marokkaanse productie is bijna volledig ingepland. Voor de vrije markt is weinig meer over. 

De Marokkaanse productie wordt tijdens de wintermaanden steeds belangrijker. Special Fruit werkt hard aan een uitbreiding van de eigen productie in verschillende Marokkaanse regio's en zal zich hier de komende jaren voor inzetten. Op deze manier probeert het bedrijf het risico op tekorten te beperken en een stabiel en groot exportvolume te garanderen.

Voor meer informatie:
Special Fruit


Publicatiedatum: