Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

''Het heeft geen concurrentie, omdat het een uniek ras is''

Elbe-aardappel, het beste ras van Costa Rica

In Costa Rica wordt momenteel een verbeterde versie van het aardappelras Elbe geteeld. Dit vernieuwde ras heeft een verbeterde weerstand, opbrengst en kwaliteit. Dit maakt het tot het beste aardappelras dat ontwikkeld is in Costa Rica. Het ras overtreft daarmee de Floresta (witte vlezige aardappel), de Granola (geel vlezige aardappel) en de Única (rode schil).

Agroservicios del Surco S.A. is sinds 2015 licentiehouder voor het pootgoed van de Elbe. Deze licentie is toegekend door de Unit of Management and Knowledge Transfer for Innovation (Proinnova-UCR). Dit bedrijf werkt als schakel tussen het door de UCR ontwikkelde Elbe-ras en de telers van aardappel.

Het ras is ontwikkeld door de onderzoeker Arturo Brenes van het Laboratorium voor Plantenbiotechnologie (LBP). Hij deed tien jaar over de verbetering van de aardappel.

Wat maakt de Elbe speciaal?
Volgens Brenes is deze vernieuwde aardappel immuun voor de gebruikelijke ziektes zoals de "late meeldauw" en de ''mineermot". Door de verbeterde weerstand heeft de teler minder uitgaven aan bestrijdingsmiddelen. Ook zijn de aardappels niet vatbaar voor schimmels of bodembacteriën. De Elbe bevat een hoog gehalte aan droge stof en heeft weinig reducerende suikers. Deze eigenschappen verbeteren de concurrentiepositie van het ras op de markt.

De vernieuwde Elbe kan tot 50 ton per geplante hectare genereren in een 120-daagse levenscyclus. Per plant kan het ras 10 tot 15 knollen produceren. De aardappels zijn ovaal van vorm en hebben een lichtbeige kleur. Ze hebben een gladde schil en een romige inwendige kleur.

Sanabria: "Het ras Elbe biedt geen concurrentie voor andere rassen, omdat de kenmerken ervan uniek zijn. Het ras vult een gat in de aardappelmarkt. Dit aardappelras is duurzaam en kan zeer winstgevend worden. Het wordt mogelijk om met een lagere milieu-impact te telen en de consument een zeer veilig product te leveren.''

Volgens het Nationaal Instituut voor Innovatie en Overdracht in Landbouwtechnologie (INTA) is er in Costa Rica 2.618 hectare beplant met aardappelen. Er wordt 61.807 ton aardappelen geteeld en de gemiddelde opbrengst is ongeveer 23.66 ton per hectare.

Bron: semanariouniversidad.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018