Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kroatië - de volgende grote speler in de groentensector?

Door recente EU-investeringen in de landbouw, grote delen ongerepte grond en enorme reserves aan water en menselijke hulpbronnen, is er volgens Ivan Obrovac van het bedrijf Brana veel potentieel in Kroatië."Er wordt veel geïnvesteerd in primaire productie in Kroatië en ik hoop dat dit zich in de nabije toekomst zal vertalen in het veranderen van de balans import/export ten gunste van de export. De EU-fondsen zijn het afgelopen jaar veel toegankelijker geworden voor telers, vooral dankzij de minister van Landbouw, Tomislav Tolušić," zegt Obrovac.Brana Ltd is in 2005 met telen begonnen, nadat het bedrijf in ULO-koelopslag voor groenten en fruit had geïnvesteerd. Obrovac: "We telen vooral paprika's, komkommers en courgettes, en in de winter - wanneer deze groenten buiten seizoen zijn – telen we Bataviasla. Onze kassen hebben een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 m2. Ook hebben we voor de toekomst verschillende variëteiten Batavia getest, zoals Tonale en Fabela van Vilmorin, Carditie en Sumitie van Rijk Zwaan, AS16 van Bejo en nog een paar."

De totale beschermde teelt van het bedrijf bedraagt ongeveer 40.000 m2. Hier willen ze 50.000 m2 aan toevoegen, waarvan ongeveer 8 ha voor de vollegrondsteelt.
Brana produceert momenteel vooral voor voor de Kroatische binnenlandse markt, met wat export naar buurland Slovenië, tegen goede prijzen. Obrovac: "We hopen dat de prijzen zullen stijgen zodra er minder sla op de markt is." Verder beoogt het bedrijf een joint venture met het Italiaanse bedrijf Ortoromi: "Met de ervaring en expertise van Ortoromi denk ik dat we jaarrond sla kunnen gaan telen en dat de producten op de Europese markt kunnen worden gebracht."

Voor meer informatie
Ivan Obrovac
Brana d.o.o.
Tel: +385 33 726 422
Email: ivan.obrovac@brana.hr
www.brana.hr

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018