Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uruguay kweekt eigen appelras

Grupo Viveros del Uruguay (GVU) heeft door verschillende rassen te kruisen voor het eerst een unieke Uruguayaanse appel veredeld. Het nieuwe appelras draagt de naam Yvyra. Het is een appel die weinig kou in de winter nodig heeft (300 units aan kou volgens de Richardson-methode) en die verder omschreven wordt als rustiek, sterk en met een erg goede opbrengst. 

De Yvyra heeft een redelijke weerstand tegen Venturia en is goed geschikt voor bewaring in de koeling. De appel heeft een intens rode kleur en wordt 30 dagen eerder rijp dan de Red Delicious. Verder onderscheidt de Yvyra zich van andere rassen door zijn landelijke karakter. Hierdoor heeft de appel een eigen zoete smaak. De vijfpuntige langwerpige vorm van het fruit doet wat denken aan de Red Delicious.



Roberto Zeballos is een van de veredelaars die verantwoordelijk is voor het project dat de Yvyra heeft veredeld. "Het is een nieuw ras in Uruguay, dat op dit moment wordt aangeplant. De Yvyra werd in de winter van 2017 commercieel geteeld door het bedrijf Moizo Fruits, dat al betrokken was toen de eerste Yvyra-appelen in onze proeftuinen verschenen. Het is voor de markt van Uruguay een erg interessant product. Het is echter ons doel om de appel naar alle landen te brengen waar behoefte is aan een appelras dat weinig kou nodig heeft, erg productief is en een zoete en intense smaak heeft. Ons eerste doel is Braziliƫ. De Yvyra zou het daar erg goed moeten doen en zou mogelijk de import van vroege appelen kunnen vervangen."



De kwekerijen die de Yvyra hebben ontwikkeld werken ook aan andere hybride appelrassen en fruitsoorten, zoals nectarines en perziken. "We verwachten dat Uruguayaanse telers in het komende jaar veel areaal met Yvyra-appelen aan zullen planten. Hun opbrengst zou dan op zo'n volume moeten komen dat er kan worden geƫxporteerd binnen de niche voor vroege rode appelen."

"Dit appelras ziet er veelbelovend uit. Hoewel de Yvyra nog een aantal controles moet ondergaan, zijn we ervan overtuigd dat de appel een succes gaat worden," aldus Roberto Zeballos.

Voor meer informatie:
Roberto Zeballos
Grupo Viveros del Uruguay
E: rzeballito@gmail.com
T: + 598 99 337 318
Publicatiedatum: