Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Start van houtig kleinfruit centrum op proeftuin Randwijk

Op woensdag 17 januari 2018 werd op de Fruitteelt Vakbeurs in de stand van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) de officiële aftrap gegeven voor een nieuw Houtig Kleinfruit Centrum (HKC) op Proeftuin Randwijk.
 

Er wordt geproost op de officiële aftrap van het Houtig Kleinfruit Centrum

Achtergrond
Op Proeftuin Randwijk ligt de nadruk tot nu toe op appelen, peren, kersen en pruimen. In de afgelopen jaren hebben de proeftuinpartners NFO, Wageningen University & Research (WUR), Central Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en Fruitconsult samengewerkt om Proeftuin Randwijk om te vormen tot dé centrale plaats waar onafhankelijk onderzoek en innovatie plaatsvindt voor de Nederlandse hard- en steenfruittelers
Na twee jaar mag geconstateerd worden dat dit succesvol is verlopen. Met 2.500 bezoekers per jaar, een toenemend aantal onderzoeken en demonstraties én een stevige achterban van sponsoren en supporters die de proeftuin financieel steunen, staat Proeftuin Randwijk weer nadrukkelijk op de kaart. De ambitie is om deze lijn door te trekken richting houtig kleinfruit.

Het nieuwe kleinfruitcentrum staat open voor de gehele sector. Iedereen is welkom om onderzoek of demonstraties te laten doen. Dit voorjaar wordt gestart met de aanleg van het HKC dat ongeveer een halve hectare groot zal worden. Er komt een nieuwe moderne overkapping en er wordt gestart met de gewassen; rode en blauwe bes, braam en framboos.


Herman Bus en Siep Koning schenken peren prosecco 

Samenwerking met Vlamings en HortiNova
Het HKC kan alleen slagen als er draagvlak en steun is van toonaangevende partijen in- en om de kleinfruitsector. De stuurgroep van de proeftuin is dan ook heel erg blij dat Vlamings en HortiNova besloten hebben dat zij de proeftuin in de komende periode actief gaan ondersteunen. Beide partijen zijn sponsor en zullen zitting nemen in een werkgroep die gevormd wordt rond het HKC. Deze werkgroep bestaat tevens uit vertegenwoordigers van de partners en een aantal kleinfruittelers. Vlamings en HortiNova stellen naast het sponsorschap hun teelttechnische kennis en hun netwerk ter beschikking om van het Houtig Kleinfruit Centrum een succes te kunnen maken. 

Vlamings is een bekende partij in de kleinfruitsector. Het bedrijf biedt advies op maat en is en toeleverancier van kleinfruittelers. HortiNova is een tuinbouwadviesgroep die gespecialiseerd is in de teelttechnische advisering van onder andere zachtfruittelers, zowel onder glas als in de open teelten.


De groep luistert naar Siep Koning.

Uiteraard zullen ook de huidige partners in de proeftuin zich inzetten om van het HKC een succes te maken. Fruitconsult zorgt voor het onderhoud van het HKC en brengt kennis en ervaring vanuit het grootfruit in, CAF brengt kennis en ervaring in vanuit grootfruit en kleinfruit, NFO zet haar netwerk in en waarborgt aansluiting bij de praktijk van fruittelers, WUR waarborgt de onafhankelijkheid en zet haar brede onderzoek expertise in.
Naast Vlamings en HortiNova is ook Jan Bok Montage sponsor geworden van de proeftuin én zijn er al 15 kleinfruittelers die zich hebben aangemeld als supporter. Samen telen zij circa 200 hectare kleinfruit. 

Bron: NFO

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018