Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Percentage overschrijdingen in 2016 echter licht gestegen

Zelden te hoge MRL's in levensmiddelen

AGF die in Duitsland en in de rest van de EU geteeld wordt, bevat slechts zelden te hoge MRL's (Maximum Residu Level). In het jaar 2016 werd bij 1,7% (Duitsland) c.q. 1,6% (andere EU-landen) van de onderzochte producten een overschrijding van de maximaal toegestane hoeveelheid aan resten van gewasbeschermingsmiddelen vastgesteld. Het percentage steeg daarmee weliswaar licht ten opzichte van het voorgaande jaar, maar bevestigt het sinds jaren lage niveau aan overschrijdingen. Dit blijkt uit de 'Nationale Berichterstattung Pflanzenschutzmittelrückstände in Lebensmitteln 2016', die het Duitse Federale Bureau voor consumentenbescherming en voedselveiligheid (BVL) gepubliceerd heeft.

De onderzoeksresultaten uit de verschillende deelstaten laten zien dat bij veel geconsumeerde levensmiddelen zoals appelen, wortelen en aardappelen sinds jaren nauwelijks of helemaal geen overschrijdingen van de maximaal toegestane hoeveelheid aan gewasbeschermingsmiddelen zijn vast te stellen. Ditzelfde geldt voor populaire seizoensproducten zoals aardbeien en asperges. Bonen en verse kruiden duiken daarentegen regelmatig op in de lijst van producten met de meeste overschrijdingen (minstens 100 monsters) – zo ook in 2016. Terwijl het overschrijdingspercentage bij bonen (met huls) echter duidelijk is afgenomen (2015: 7,6%, 2016: 2,2%), is het percentage bij verse kruiden met 5,6% op een hoog niveau gebleven (2015: 6,0%). De negatieve koplopers bij de overschrijdingen in 2016 zijn wilde paddenstoelen (12,4%) en rode bessen (9,5%).

Diepgevroren rode bessen werden in 2016 versterkt gecontroleerd om verschillen vast te kunnen stellen in de belasting van vers fruit tegenover diepvrieswaren. Bij de monsters van rode bessen waarbij sprake was van overschrijdingen ging het overwegend om diepvrieswaren. Wilde paddenstoelen werden in 2016 eveneens in grotere mate onderzocht (op resten van gewasbeschermingsmiddelen en op andere ongewenste bestanddelen). Opvallend was hierbij vooral het verhoogde gehalte aan kwik, dat uit het milieu stamt.

De opvallendste levensmiddelen kwamen in 2016 uit de groep Mukunuwenna (Alternanthera sessilis) en waterspinazie (Ipomea aquatica) uit Sri Lanka c.q. Thailand met een overschrijdingspercentage van 56,5% (23 monsters; waarvan 13 overschrijdingen). In totaal zijn beide producten eerder nicheproducten. Bij allebei gaat het om planten die overwegend in de Aziatische en Afrikaanse keuken worden gegeten.

Bij 54 van de 135 levensmiddelgroepen (met minstens tien monsters) kon men in geen enkel onderzocht monster overschrijdingen van de maximaal toegestane hoeveelheid aan resten van gewasbeschermingsmiddelen vaststellen.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018