Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Rafael Madriz, bananencoordinator van CLAC, Costa Rica:

''Afzet Fair Trade-fruit niet beïnvloed door orkanen''

"Wij vinden het erg belangrijk om open te zijn en de juiste informatie te delen over de weersomstandigheden in Latijns-Amerika gedurende het afgelopen jaar, en hoe de orkanen de teelt hebben beïnvloed. Wanneer importeurs niet de juiste informatie ontvangen, zullen ze wellicht elders hun handelswaar kopen. Dit zou ten nadele zijn van onze telers. Zij hebben nog steeds groenten en fruit beschikbaar en zoeken markten om deze opbrengsten af te zetten", zegt Nicolás Leger, wereldwijde coördinator van het CLAC-productteam in Peru. CLAC coördineert kleine telers en Fair Trade-arbeiders in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.


José Rafael Madriz, bananencoördinator van CLAC, gevestigd in Costa Rica: ''Het Caribisch gebied heeft het meeste schade geleden door de orkanen. Hier in Midden-Amerika hebben we maar twee organisaties van bananentelers en deze zijn niet getroffen. De grootste impact is te merken in de Dominicaanse Republiek. Daar zijn de oogsthoeveelheden sterk afgenomen. Meer dan 40% van het teeltgebied is beschadigd. Het is momenteel echter niet mogelijk om exact te ramen met hoeveel procent de oogsthoeveelheden zijn teruggelopen. Daarvoor moet eerst bekend zijn hoeveel fruit er nog geschikt is voor de export.''



José concludeert dat de afzet van Fair Trade-fruit niet erg is beïnvloed. "Er is in ieder geval geen sprake van grote verliezen. Dit heeft echter ook te maken met het feit dat de markten al laag waren voor de stormen. Wel is er een zeer sterke impact op de bananenteelt geweest. Maar ook die is momenteel weer in herstel", zegt hij. "We hopen dat er volgend jaar veel fruit zal zijn en dat er geen natuurrampen meer zullen gebeuren. Immers, een catastrofe van deze omvang kan de teelt tot 6 maanden kosten om weer te herstellen."

Publicatiedatum: