Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Grotere mango-export noodzakelijk om lokale markt te ontlasten

Zuid-Afrikaanse lychees deden het goed in Europa dit seizoen

Tijdens dit over het algemeen genomen wat mindere lycheejaar, prijst een Zuid-Afrikaanse teler zichzelf om meerdere redenen gelukkig. Niet alleen overtrof de lychee-oogst van zijn bedrijf de overvloedige oogst van vorig jaar maar ook kon hij profiteren van een nagenoeg lege Europese markt omdat Madagaskar een laat seizoen had en de volumes uit Mauritius en La Réunion dit jaar te verwaarlozen waren."We hadden geluk met een zeer grote en goede oogst. Het was een recordoogst van in totaal 590.000 dozen," vertelt Stuart Butcher, marketingdirecteur van Tomahawk Farming in Malelane. "Vorig jaar hadden we eveneens een goede oogst dus we dachten dat we dit jaar misschien minder geluk zouden hebben, maar dat was niet het geval. Vanwege de koele, bewolkte omstandigheden hadden we ook bijna geen last van zonneschade. De kwaliteit en maten waren erg goed zodat het percentage verhandelbaar fruit hoger was dan normaal en ook het aantal dozen overtrof dat van vorig seizoen."

"Dit seizoen hadden we een goede mogelijkheden voor de luchtvracht. Vorig jaar waren onze mogelijkheden voor het luchtvrachtseizoen zeer matig. We begonnen eind oktober met zeer bescheiden volumes van vroege rassen zoals Third Month Red en Early Delight. Hierna schakelden we over op de grote volumes Mauritius Lychees, die we tot halverwege december exporteerden. Wanneer de lycheevolumes uit Madagaskar, Mauritius en La Réunion kleiner zijn, maakt dat voor ons bedrijf een enorm verschil."

De koers van de rand, die sinds de verkiezing van een nieuwe ANC-voorzitter gestegen is, heeft van wat een uitzonderlijk lucratief jaar voor lycheetelers zou kunnen zijn veranderd in een goed jaar. "De markt is echter goed en alles verloopt tot dusver volgens plan. De wisselkoers heeft echter veel invloed en dit is niet in ons voordeel."

Amerikaanse markt onlangs geopend 
De laatste verladingen over zee komen deze week in Europa aan. 95% van de exportproducten van Tomahawk worden in Europa vermarkt en het overige deel is bestemd voor het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. De verwachtingen voor de Amerikaanse markt, waartoe Zuid-Afrika in december 2015 toegang kreeg, zijn hooggespannen. "Een nieuwe markt zoals de Verenigde Staten zal een enorme invloed op de sector hebben. We hebben tijdens ons eerste proefjaar veel geleerd. Wanneer er vertragingen waren, duurde het drie weken voordat het fruit de markt bereikte en dat werkt niet met lychees. Dit jaar hebben we het proces gestroomlijnd. We hebben voorgekoeld en dit is tot nu toe goed gegaan," legt hij uit. "We hebben niet veel geëxporteerd, misschien zo'n honderd pallets, maar we hopen dit volume de komende twee tot drie jaar fors te vergroten."

Denkt hij dat een goed seizoen zoals het huidige de verdere groei van de lycheesector aan zal jagen? "Ik denk het eigenlijk niet," luidt het antwoord van Butcher. Lychees zijn een langetermijn gewas en het duurt zo'n jaar of zeven om quitte te spelen. Daarnaast is het geen gemakkelijk gewas. Telers geven momenteel de voorkeur aan gewassen zoals macadamia's waarvan de teelt minder risicovol is en wat beter bewaard kan worden."

"Helaas is de lokale consumptie niet zo goed. Het is dus echt noodzakelijk dat we nieuwe markten betreden vandaar dat de Amerikaanse markt zo belangrijk is voor de sector."

Hij denkt hetzelfde over de exportkansen voor mango's, die momenteel beperkt zijn tijdens de eerste weken van het Zuid-Afrikaanse seizoen.

Mangomarkt rondom feestdagen bijna ingestort vanwege overaanbod
Tomahawk Farming in Malelane is al bijna aan het einde van haar mangoseizoen gekomen. Over twee tot drie weken zullen de volumes Tommy Atkins op zijn, wat het belangrijkste ras is voor de teler. Hierna volgen er nog wat volumes Heidi. 

Het mangoseizoen had een moeizame start. Dit jaar kwamen de grote volumes vlak voor de Kerstdagen op de lokale markt omdat veel telers probeerden hun oogst voor de feestdagen af te ronden. Dit resulteerde in overaanbod, zo berichten handelaren destijds aan FreshPlaza. De situatie werd nog verergerd door de lage prijzen die drogerijen en sapfabrieken betaalden. 

"Dit jaar zijn de prijzen van mango's naar een teleurstellend laag peil gedaald, door het feit dat de oogst dit jaar naar verwachting 20% tot 30% lager is. We moeten de export echt bevorderen," meent Butcher. "We hebben dit seizoen twee containers naar het Midden-Oosten geëxporteerd. Het voordeel van deze markt zijn de betrekkelijk korte transittijden. In Europa kunnen we niet concurreren met Brazilië en Peru. Het is voor ons onbegonnen werk om naar deze markt te exporteren. Er is wel wat belangstelling uit Rusland maar dat betekent wel een transittijd van een maand. Het Verre Oosten is eveneens een potentiële markt in de toekomst."


Voor meer informatie:
Stuart Butcher
Tomahawk Farming Operations
Tel: +27 13 792 4402

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018