Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Grapefruitseizoen Florida moeilijk en korter

Graperfruittelers in Florida ondervinden momenteel de gevolgen van orkaan Irma die vorige zomer over deze Amerikaanse staat raasde. "We zijn volledig uit het veld geslagen door deze storm terwijl we juist op een beter seizoen rekenden dan die van de voorgaande twee jaren," vertelt G.T. Parris van Seald Sweet International. "De orkaan heeft onze volumes gehalveerd en de kwaliteit is ook wat minder. Deze combinatie zorgt voor een moeilijk grapefruitseizoen."

David Haller van Premier Citrus is het ermee eens dat de aanvoer krap is en beaamt dat 50% van de oogst als gevolg van orkaan Irma verloren is gegaan. 


Foto: Premier Citrus

Vraag nog steeds sterk
Hoewel de aanvoer sterk is gedaald, geldt dat zeker niet voor de vraag, hetgeen mede te danken is aan de goede reputatie van grapefruit uit Florida. "Het grootste gedeelte van de grapefruit wordt geteeld in de regio Indian River die beschouwd wordt als het beste grapefruitteeltgebied ter wereld," legt Haller uit. "We hebben echter eenvoudigweg niet voldoende fruit om aan de vraag van zowel de lokale als buitenlandse markt te kunnen voldoen."


Foto: Premier Citrus

Het seizoen zal naar verwachting korter zijn. Parris vertelt dat telers normaal gesproken in deze periode van het jaar hun seizoenspiek beleven maar nu zijn er telers bij die hun seizoen voor één februari al verwachten te beëindigen. Ondertussen komt de aanvoer uit andere regio's op gang. "Texas profiteert van de krappe aanvoer op de Amerikaanse markt en ook de import uit Mexico en Israël vaart wel bij de overzeese tekorten," vertelt Haller. 

Prijzen opgedreven
Het is niet verwonderlijk dat deze situatie heeft geleid tot historisch hoge citrusprijzen. "Gemiddeld liggen de prijzen zo'n €1,63 tot 2,45 hoger. "Dit heeft gevolgen voor wat retailers doen omdat deze werken met prijspunten. Zij weten tegen welke prijs zij hun fruit kunnen verkopen en wanneer er van deze cijfers afgeweken wordt dan trekken zij zich terug," legt Parris uit. 

Desondanks ziet de teler ook lichtpuntjes. "Het product is erg in trek en consumenten zijn zich er nog altijd van bewust dat grapefruit uit Florida in kwalitatief opzicht tot de wereldtop behoort," aldus Haller. 

Voor meer informatie:
G.T. Parris
Seald Sweet International
Tel: +1-772-569-2244
gtparris@sealdsweet.com
www.sealdsweet.com

David Haller
Premier Citrus
Tel: +1-772-562-5030
dave@greenerivercitrus.com
premiercitruspackers.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018