Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zweer van Aalsburg, FruitMasters:

"Elstar in april los, Jonagold verwachten we door te trekken naar het nieuwe seizoen"

Tholen - Waar andere afzetorganisaties grote verliezen hebben geleden, is de nachtvorstschade bij FruitMasters relatief beperkt gebleven. "Ook wij hebben telers in Limburg en in het Zeeuwse, maar veel van onze telers hebben toch kunnen beregenen", vertelt Zweer van Aalsburg. "Mijn verwachting is dat we nog tot ergens in april doorgaan met Elstar en daarmee zijn we iets vroeger van de markt dan andere jaren."

De appelprijzen liggen op een stabiel hoog niveau. "Grofweg liggen de prijzen voor Elstar tussen de 1 en 1 ,25 euro, alleen de prijzen van de grove maten liggen wat lager", constateert Zweer. Ook de andere rassen gaan hard. "We hebben hectische weken achter de rug. Veel telers liggen rond Oud&Nieuw stil, waardoor het in die weken veelal op ons pakstation aankomt. Met Oud&Nieuw waren er traditioneel weer veel Boskoop in de acties. Dat heeft aardig gelopen, maar daarmee is het seizoen ook nagenoeg gebeurd. We zijn nog nooit zo vroeg los geweest."



Hij verwacht bij de appelen dit voorjaar wel wat meer ruimte voor importproduct. "Met name in Belgiƫ zijn ze eerder los, daar zijn ze ook vanwege kwalitatieve redenen harder gaan ruimen. Ook in Duitsland zijn ze op plaatsen al los. Wijzelf zullen ook met Elstar vroeger van de markt zijn. Dat geldt ook voor de Kanzi, maar die vullen we op met import-Kanzi. Alleen met Jonagold verwachten we het seizoen door te trekken van de oude naar de nieuwe oogst."

Ook de perenmarkt loopt goed door. "Met Comice zitten we in de laatste week, ook het Lucassen-seizoen is gebeurd. Dan blijven de Conference en de Migo nog over. Hoewel je altijd moet inbreken met een nieuw ras, slaat de Migo goed aan en loopt de afzet hard. Ook het Conference-seizoen loopt voorspoedig, met prijzen van 80 cent tot 1 euro voor de 65'ers, 85-95 cent voor de 75'ers", somt Zweer op. "Zo is het elk jaar weer anders, maar dit jaar heeft ook zeker weer zijn uitdagingen."

Voor meer informatie:
Zweer van Aalsburg
Fruitmasters
Deilseweg 7
Postbus 222
4190 CE Geldermalsen
Tel: 0345 578 808
www.fruitmastersholland.nl