Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Elastische oplossing voor voedselverspilling

Ekoplaza neemt 'overschotten' Eosta af

Jaarlijks gaat er in Nederland door voedselverspilling ruim twee miljard kilo voedsel verloren. Door een nieuwe samenwerking in de biologische keten tussen winkelketen Ekoplaza, groothandel Eosta en telers wordt er voorkomen dat diverse groenten en fruit als afval weggegooid worden. Deze producten worden in de schappen van Ekoplaza voor een gereduceerde prijs aangeboden. In Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro's aan bruikbaar voedsel weggegooid. Dit gebeurt in de gehele keten. Bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij consumenten thuis. 

Voor supermarkt en groothandel is het inschatten van de hoeveelheden elke dag weer een grote uitdaging. Bij een verkeerde inschatting kan het zomaar zijn dat zij blijven zitten met een overschot aan groenten en fruit wat niet meer lang bewaard kan blijven. 

EfficiŽnte keten
Om tot een oplossing te komen, zijn Eosta en Ekoplaza een onderzoek gestart. Binnen het project 'EfficiŽnte keten' is in samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research en het Louis Bolk Instituut gekeken wanneer en hoe de problemen met voedselverspilling ontstaan en hoe hiervoor een oplossing gevonden kan worden. In een pilot wordt gekeken of een elastische samenwerking kan zorgen voor het tegengaan van verspilling.

Eosta werkt nauw samen met telers om een steeds betere opbrengst van de oogst te verkrijgen. De oogst wordt door Eosta vaak volledig afgenomen, om deze vervolgens in de markt te brengen. Bij een goede oogst heeft Eosta meer aanbod dan de markt zelf heeft ingepland en blijft er veel over. De overgebleven producten worden nu door Ekoplaza afgenomen en aangeboden voor een mooie prijs. "Als het gaat om het oplossen van grote maatschappelijke thema's zoals voedselverspilling dan is het essentieel om samen te werken met sterke partners in de keten en onderzoeksinstellingen. Wij zijn zeer te spreken over de proactieve, positieve houding van Ekoplaza rondom deze gevoelige kwestie en zijn erg blij met expertise van zowel het Louis Bolk Instituut als Wageningen Food & Biobased Research", aldus MichaŽl Wilde namens Eosta. 

De pilot is het begin van een systeem, waarbij overschotten en andere verspilde producten een andere bestemming kunnen krijgen. Tijdens de Biobeurs voor biologische landbouw en voeding in Zwolle wordt de pilot gepresenteerd en kunnen ideeŽn voor dit systeem aangedragen worden. Deze presentatie (Workshop efficiŽnte keten) wordt gegeven op donderdag 18 januari om 11:45 uur. 

Pilot
Deze pilot is een onderdeel van het project 'EfficiŽnte Keten'. Het project maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Topsector Agri&Food van het ministerie van LNV. Dit onderzoek wordt geleid door Louis Bolk Instituut met ondersteuning vanuit Wageningen Food & Biobased Research. Het doel van het onderzoek is het versterken van de samenwerking tussen de verschillende ketenpartners, waarbij voedselverspilling zoveel mogelijk gereduceerd en zelfs voorkomen kan worden. Deze pilot is hier een mooi voorbeeld van. Projectleider Sjef Staps, Louis Bolk Instituut: "Binnen de biologische keten zijn deze partijen bereid om te onderzoeken hoe ze zelf kunnen bewegen om verspilling bij andere ketenpartijen te verminderen. Een verademing."

Voor meer informatie: www.udea.nl / www.ekoplaza.nl

Publicatiedatum: 16-1-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: