Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuid-Afrika

Minder druiven uit Vredendal door hittegolf

Volgens de huidige ramingen bedragen de verliezen die druiventelers in de Zuid-Afrikaanse regio Olifantsrivier geleden hebben als gevolg van de hittegolf in december ongeveer 500.000 dozen van 4,5 kilo. 

Volgens Nico Greeff, voorzitter van de lokale telersvereniging, is Vredendal het zwaarst getroffen met temperaturen die op twee opeenvolgende dagen boven de 50°C lagen. De schade is vooral te zien aan rassen zoals Red Globe en Krissy. 

"Middellate rassen hebben zo'n 50% zonneschade opgelopen in deze regio." Greeff voegt er aan toe dat ook het late ras Tawny schade heeft ondervonden. Eén teler in de regio zag zijn druivenoogst volledig verloren gaan en ook wijndruiven bleven niet gespaard," vertelt Greeff. 

Het feit dat telers in het gebied het met zeer weinig water moeten doen, nu hun waterquotum met 87% verlaagd is, heeft de schade verder verergerd. "Als gevolg van de waterschaarste hebben de ranken onvoldoende blad ontwikkeld om de trossen tegen de verzengende hitte te beschermen," legt de voorzitter uit. 

Hij voegt er aan toe dat veel telers zich ernstig zorgen maken over het snel dalende waterpeil in de dam. Hoewel veel van hen gebruikmaken van boorputten, is dit water vaak te brak waardoor het nodig is om het met irrigatiewater te mengen. 

De South African Table Grape Industry (SATGI) heeft het verzoek van Farmer's Weekly om commentaar te geven, afgeslagen omdat de organisatie naar nog niet over de noodzakelijke gegevens zou beschikken.
Publicatiedatum: