Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wortelproducent Tobias Brun

"„Snackwortelen zullen zich doorzetten op de markt"

Enkele jaren geleden werd de wortelenhandel in Duitsland tijdens het bewaringsseizoen nog grotendeels door Nederlandse wortelen bepaald. Na grote investeringen in koelhuizen en arealen in de afgelopen jaren zijn de Duitse wortelen ook in de wintermaanden niet meer weg te denken uit de supermarktschappen. Dat wil echter niet zeggen dat de wortelensector zich niet verder hoeft te ontwikkelen. Telers en verkopers gaan in op de maatschappelijke trends, zowel met kleine verpakkingen alsook met snackwortelen. Zo ook de Duitse firma Brun Frischgemüse. 

In de afgelopen 20 jaar is het totale wortelareaal in Duitsland verdubbeld. Dat heeft onder meer te maken met de grote betekenis van lokaliteit in de retail, alsook met de groeiende populariteit van wortelen in het algemeen. De huidige prijzen schommelen sterk, maar zijn lager dan vorig jaar. Tijdens de afgelopen winter was de kwaliteit van de opgeslagen wortelen in z'n totaliteit heel goed, aldus Tobias Brun - directeur van het gelijknamige groententeeltbedrijf. "De oogst van dit jaar was heel normaal, dus geen recordoogst. We moeten nu afwachten hoe de wortelkwaliteit zich ontwikkelt in de bewaring. Bij veel partijen neemt de kwaliteit af.''


Directeur Tobias Brun toont zijn verse wortelen. Rechtsonder de opslag van de firma Brun.

Knabbelgroente
Niet alleen bij de waspenen, maar ook bij de snackwortelen ziet men dat importproducten steeds meer worden vervangen door wortelen uit Duitse productie. De kleine knabbelwortelen uit eigen land zijn vooral geliefd om rauw te eten. Tobias: "De snackwortelen zijn in Duitsland duidelijk in opkomst. Er worden steeds meer snackwortelen geteeld, ook bij ons. Het gaat natuurlijk om een heel ander ras dat sneller geoogst wordt en door deze teeltmethode zoeter van smaak is. Snackwortelen zullen zich zeker nog verder doorzetten op de markt.''


Op de wortelakker in het hart van het Münsterland

De snackwortelen van de firma Brun hebben een diameter van 1 tot 2 cm, zijn hooguit 14 cm lang en worden met de hand gesorteerd en verpakt in zakjes van 200 of 250 gram. De handel heeft het aanbod aan wortelverpakkingen in de afgelopen jaren duidelijk verbreed. Naast de standaard schalen van 1 kg vindt men steeds vaker ook de 2 kg zakken in het standaardassortiment, net als de kleine snackwortelen, zakken met 1 kg biologische wortelen, bospenen en bonte mixverpakkingen.

Vierde generatie
De firma Brun Frischgemüse in Borken hoort tot de grote groentenproducenten in deelstaat Nordrhein-Westfalen. Het familiebedrijf wordt inmiddels door de vierde generatie gerund en heeft een gevarieerd productpalet met onder andere wortelen, selderij, prei, pastinaken, wortelpeterselie, een wortelgroentenmix en soepgroenten. Buiten de conventionele wortelen neemt de firma ook biologische wortelen van biologische teeltbedrijven af, die in een eigen, afzonderlijke installatie ter plaatse gereed worden gemaakt voor verkoop. Brun Frischgemüse levert hoofdzakelijk aan de levensmiddelenhandel, de fruitgroothandel en verwerkingsbedrijven in heel Duitsland.

Verdere informatie:
Brun Frischgemüse 
Marbecker Str. 101, 46325 Borken 
Deutschland 
02865 / 60 960 - 0 
Publicatiedatum: