Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carlos Cumbreras, manager van Grufesa:

''Toename areaal aardbeien beïnvloedt prijzen niet''

Het areaal dat beplant is met rood fruit is dit jaar 11% gestegen. Tegelijkertijd is de afzet van aardbeien 9% toegenomen na een daling van enkele jaren. Volgens telersvereniging Freshuelva is deze toename te danken aan de overproductie van blauwe bessen tijdens het afgelopen seizoen. De prijzen van deze bessen stonden hierdoor onder druk.

Volgens Carlos Cumbreras, manager van de coöperatie Grufesa - die ongeveer 470 hectare aan aardbeien beheert - zou een jaarlijkse hoeveelheid van ongeveer 18 miljoen kilo geen problemen moeten veroorzaken tijdens het aardbeienseizoen van dit jaar.



''In verschillende teeltgebieden is de blauwe bes vervangen door de aardbei, hoewel dit niet iets is wat heel gemakkelijk gaat. Ik denk niet dat de toename van het areaal aardbeien negatieve gevolgen zal hebben op de prijzen van dit seizoen. Het aanbod is namelijk over het algemeen zeer in balans met de vraag vanuit de markt, een aantal feestdagen uitgezonderd'', legt hij uit. ''Het afgelopen jaar hadden we een zeer positief seizoen.''

De aardbeienoogst is ook dit jaar weer vroeg begonnen bij de coöperatie uit Moguer. Zij kiezen sinds drie jaar voor extra vroege rassen zoals San Andreas. ''We brengen de eerste aardbeien in november op de markt. We zijn vaak één van de eersten. We kunnen hierdoor vroeger leveren aan onze klanten'', vertelt Cumbreras.

Tijdens de Kerstdagen waren de hoeveelheden iets groter als gevolg van de hoge temperaturen. Echter, momenteel is er meer stabiliteit in de markt gekomen.



''Door de temperatuurdaling van anderhalve week geleden is de teelt gereguleerd. De hoeveelheid rijpe aardbeien was namelijk te groot voor deze tijd van het jaar. We oogsten nu minder aardbeien dan vorige week. De druk op de prijzen, waarvan sprake was tijdens de eerste week van januari, is nu weer verlaagd'', aldus Cumbreras. ''Tijdens de wintermaanden zullen de hoeveelheden waarschijnlijk stabiel blijven tot maart. Dan begint het hoogseizoen'', voegt hij toe.

Op dit moment worden de rassen Fortuna, Primoris en Rociera geoogst. Van de rassen die Grufesa teelt, komt 70% uit Huelva. Ze telen voornamelijk Primoris en Rociera. ''Rociera heeft een duizelingwekkende groei doorgemaakt in de sector. In minder dan twee jaar is het ras ontwikkeld van non-existent naar één van de toonaangevende soorten op de markt wat betreft smaak en teelt'', vertelt Carlos Cumbreras.

Eerste frambozenoogst
De coöperatie uit Moguer heeft recent een nieuw frambozenmerk gepresenteerd: Ms Ruby. Dit ras brengen ze dit seizoen voor het eerst op de markt. ''Naast het ras Adelita beschikken we nu ook over de soorten Versailles en Paris. De commercialisering van deze rassen begon in december. Met de Ms Ruby willen we persoonlijkheid geven aan ons werk. Het nieuwe ras maakt deel uit van dezelfde merklijn als Mr Blue bij de blauwe bessen en Hannah bij de aardbeien.''



Grufesa zal de frambozen afzetten via dezelfde supermarkten als waaraan ze hun aardbeien verkopen. Ze willen de Europese klant een zo breed mogelijk aanbod in rood fruit bieden.

''Het Verenigd Koninkrijk is momenteel onze belangrijkste afzetmarkt voor de framboos. Het land is een grote afnemer van rood fruit. Ze zien de toegevoegde waarde van onze verpakking en presentatie. Daarnaast hebben we ook veel mogelijkheden in Duitsland. De hoeveelheid die we op de Spaanse markt afzetten, is nog niet te vergelijken met de hoeveelheden die we exporteren. Toch wordt onze aanwezigheid ook op de eigen markt langzamerhand steeds groter.

Voor meer informatie:
Carlos Cumbreras
Grufesa
T: +34 959 372335
T: +34 959 372346
info@grufesa.com
sales@grufesa.com
www.grufesa.com

Publicatiedatum: