Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Dubbele tegenslag voor leveranciers Mexicaanse limes

Het Mexicaanse limesteeltgebied Veracruz heeft te lijden gehad van het recente koude weer. De uitzonderlijk koude omstandigheden van vorige week hebben schade aan de bomen aangericht waardoor een deel van de uitlopende knoppen verloren is gegaan.

Mario Cisneros van Santis Produce vertelt dat de kou gevolgen heeft voor de aanvoer van Mexicaanse limes. "Telers laten weten dat de knoppen van de takken zijn gevallen, hetgeen te wijten is aan de hoge luchtvochtigheid in combinatie met lage temperaturen waardoor de knoppen bevriezen. De hele staat Veracruz heeft schade ondervonden."

Cisneros merkt ook op dat de recente koudegolf weer een nieuwe toevoeging is aan een reeks weersextremen in de Mexicaanse teeltgebieden. "Het klimaat is de laatste jaren erg onberekenbaar geworden. De seizoenen zijn veranderd met regenval op momenten dat we daar niet op rekenen en droogte wanneer we regen verwachten. De kou van de afgelopen weken is een nieuw voorbeeld van de uitdagingen waar telers mee te maken krijgen ten aanzien van het klimaat."Prijzen stijgen
Voor het bestaande fruit zullen de gevolgen naar verwachting meevallen maar het gebrek aan nieuwe aanvoer zal de markt de komende weken beïnvloeden. "De prijzen van limes stijgen en de prijzen voor alle maten Perzische en Key limes zijn hoog," vervolgt Cisneros. "De prijzen variëren tussen de €14,75 en €16,39 voor grote en kleine maten, met de hoogste prijzen voor de maten 175 en 200, waarvan de prijs €18,00 bedraagt. We proberen ervoor te zorgen dat het fruit zo geprijsd is dat het vlot verhandeld kan blijven worden."

De vraag is sterk en de kwaliteit van de limes uit Veracruz is goed. Cisneros vertelt dat veel klanten op zoek zijn naar limes. "Bijna al onze limes zijn Perzische limes afkomstig uit Veracruz en we hebben ook een kleine aanvoer Key limes. We kopen onze limes niet langer in Michoacán en Jalisco in omdat we van mening zijn dat het fruit uit deze gebieden van mindere kwaliteit is. Ze zijn niet zo groen als die uit Veracruz."Tekort aan vrachtruimte schaadt telers van limes
Alsof de problemen met het weer nog niet genoeg zijn, kampen leveranciers ook nog eens met een tekort aan vrachtwagens wat de kosten nog verder opdrijft. Veel verse AGF uit Mexico heeft hiervan te lijden, met name omdat leveranciers hun producten naar markten in de hele Verenigde Staten proberen te verladen. 

"Het verladen van vracht is een enorm groot probleem voor leveranciers geworden," merkt Cisneros op. "Het is nagenoeg onmogelijk om vrachtwagens te vinden. We hebben contacten met verladers dus voor ons vallen de gevolgen mee. We proberen ook andere leveranciers uit de brand te helpen omdat iedereen hieronder lijdt en de kosten hierdoor fors stijgen."

"De prijzen zijn ongekend," vervolgt hij. "Ik heb een klant in Chicago die €8.600 kwijt was om een vrachtlading fruit van Texas naar Chicago te vervoeren. Een andere klant uit Fresno betaalde €9.833 voor een transport van Texas naar Fresno. Er is veel vraag naar vrachtwagens in Mexico en dit komt nog bovenop de bestaande problemen die we hebben met de aanvoer van onze limes."


Voor meer informatie:
Mario Cisneros
Santis Produce
Tel: +1 (956) 316-4457

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018