Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Seizoen voor groene tomaten slecht begonnen

Siciliaanse tomaten: goede prijzen voor rode tomaten

Het Siciliaanse tomatenseizoen is goed begonnen zeker voor de rode variëteiten zoals de datterino, piccadilly en de cherrytomaatjes. "Toch hebben we wel een probleem gedetecteerd en dat is het gebrek aan vochtigheid. Met de temperatuurwisselingen tussen dag en het schaarse vocht hebben de tomaten niet de constante rijping gehad zoals ze die voorgaande jaren wel hadden. Dit leverde wat vertraging op en een lager aanbod, waardoor de prijzen vrij hoog bleven." Dat zegt Joe Fortunato van het gelijknamige bedrijf tegen FreshPlaza.

Het seizoen voor de groene tomaten is echter niet goed begonnen en de verwachting is dat het een slecht seizoen wordt. "Ik heb er geen verklaring voor, maar de consumptie daalt en misschien komt het wel door de smaak, die niet zo is zoals het hoort. Bovendien hebben de producten te lijden gehad onder de weersomstandigheden en concurrentie."

Het tomatenseizoen op Sicilië begint in november met een hoogtepunt tot de maand februari en daarna zijn de volumes lager tot ongeveer juni.



Qua buitenlandse concurrentie hebben de tomaten weinig te lijden gehad van Marokkaanse en Noord-Afrikaanse producten. "Deze landen hadden grote problemen met de oogst, maar Nederland heeft haar aanwezigheid op de Italiaanse markt uitgebreid tot november. Dan is er natuurlijk nog het Spaanse product dat altijd goed is, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Ondanks dat de consument het lokale product erkent, kiezen ze voor buitenlandse tomaten," benadrukt Joe.

In de periode voor en na kerst daalde de consumptie. "We weten niet waardoor dat komt. Aan de kwaliteit ligt het niet want dat is dit seizoen uitzonderlijk. Misschien zijn het de prijzen die wat aan de hoge kant zijn," zegt Joe.

In de maanden november en december had de cherrytomaat een gemiddelde prijs van €1,80 - €2,20 per kilo, de datterino wisselde tussen €2,- en €3,- en de prijs van de piccadilly lag tussen de €1,20 - €1,80 per kilo.





Marinda tomaten aan de plant

"De grote winkelketens focussen op private labels en op kwaliteitsproducten. Ook is de vraag naar producten met een intens aroma toegenomen. Bij de cherrytomaat is dit het geval en er wordt ook op de kleur gelet. We zien nu een trend waarbij vooral de datterino en piccadilly tomaten het goed doen in november en december," bevestigt Joe.
Publicatiedatum: