Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Volume mandarijnen lager door droogte Westkaap

Zuid-Afrika raamt goed citrusseizoen

De droogte in Westkaap is gedeeltelijk terug te zien in de productiecijfers voor het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen. Voor de meeste producten wordt het negatieve effect van de droogte echter gecompenseerd door een groter areaal, waardoor voor sinaasappelen, grapefruit en citroenen een goede markt voor 2017/2018 wordt geraamd. Alleen voor de mandarijnen kan de areaaluitbreiding niet op tegen de gevolgen van de droogte in Westkaap. Dat blijkt uit een recent rapport van USDA.

De productie van grapefruit valt in de ramingen 9% hoger uit op een volume van 400.000 ton in marktjaar 2017/2018. Het grotere areaal en de normale weersomstandigheden in de belangrijkste teeltgebieden in Limpopo en Mpumalanga zijn daar de oorzaak van. Deze twee regio's zijn goed voor 81% van de grapefruitproductie in het land. De export valt in de verwachtingen 8% hoger uit op 250.000 ton in 2017/2018.Voor de sinaasappelen wordt in de ramingen gesproken over een stijging van 2%. Daarmee komt het volume uit op 1,43 miljoen ton in 2017/2018. Dankzij normale regenval en het uitblijven van hagel in combinatie met een groter areaal in de belangrijkste teeltgebieden Limpopo, Oostkaap en Mpumalanga, die goed zijn voor 82% van de oogst. De export zal naar verwachting een procent hoger uitkomen op 1,18 miljoen ton. Die groei is mogelijk dankzij het beschikbare volume en de inspanningen om de onzekerheden op de EU-markt rond CBS weg te nemen.

De mandarijnenproductie valt 9% lager uit op een 230.000 ton in marktjaar 2017/2018. De droogte in de Westkaap is de belangrijkste factor voor de krimp. Dat negatieve effect wordt gedeeltelijk gecompenseerd door het grotere areaal in de andere regio's, waaronder Oostkaap, Limpopo en Mpumalanga. Als gevolg van de dalende productie valt ook de export lager uit. In de verwachtingen wordt 15% minder exportvolume genoemd, wat neerkomt op 180.000 ton.

Voor de citroenen en limes ziet het er positief uit, deze productgroep tekent voor een groei van 6%. Daarmee komt het geraamde volume voor marktjaar 2017/2018 uit op 420.000 ton. Het areaal in de belangrijkste teeltregio's, Oostkaap en Limpopo, zijn de belangrijkste factoren voor de groei. Daarnaast draagt de normale weersituatie bij aan een goede oogst. Oostkaap en Limpopo zijn goed voor rond de 80% van de productie. Door de droogte in Westkaap wordt de groei in de andere regio's gedeeltelijk teniet gedaan in de totaalcijfers. De regio Westkaap is goed voor 10% van het totale volume.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018