Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Geert Teeuwen, Teeuwen Telers:

"Nog nooit zoveel pastinaak geoogst als deze winter"

Tholen - Spruiten zijn echte kerstgroenten, maar afgelopen kerst kwam pastinaak als kerstgroente ook vaak in het nieuws. Bij Jumbo was bijvoorbeeld het truffel-pastinaak kerstsoeppakket een hardloper, ook in België was het veelgevraagd. In Nederland is Teeuwen Telers uit Limburg een van de grootste reguliere telers van pastinaak. Hoewel tot nu toe alleen Jan Linders reguliere pastinaak in het assortiment heeft, werd de pastinaak van Teeuwen Telers wel via het kerstsoeppakket verkocht. Dat was een mooie afsluiting van het jaar, vertelt Geert Teeuwen. "We hebben nog nooit zoveel pastinaak geoogst in de weken voor de Kerst." De vergeten groente lijkt dus aan populariteit te winnen, net als wortelpeterselie waar in de handel vraag naar is, merkt Geert. "Dit jaar starten we na 5 jaar deze teelt weer op."


Pastinaak flowpack

Smaak
Pastinaak is aan de andere kant van de Noordzee al erg populair. Er wordt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland veel geteeld, weet Geert. Omdat ze daar op hoge gronden telen, is het mogelijk lange tijd de markt van afland pastinaak te voorzien. In Nederland blijft pastinaak, ondanks de groeiende belangstelling, toch een nicheproduct. Buiten Jan Linders kiezen de andere retailers ervoor om wel bio-pastinaken in het assortiment op te nemen maar geen schapruimte vrij te maken voor de reguliere. Volgens Geert komen de pastinaken daardoor niet goed genoeg uit de verf. "Biologische pastinaken komen veelal van de kleigronden in de Noordoostpolder en Zeeland. Die kunnen in de herfst en winter niet oogsten en slaan daarom product op in de koelcel. Dat komt de kwaliteit en de smaak niet ten goede. De pastinaak moet eigenlijk wat vorst hebben gehad waardoor ze meer suikers opslaan en dus ook wat zoeter van smaak zijn.

Pastinaak in kleinverpakking van 500 gram
Kleinverpakking
Bovendien is ligt de prijs van biologische pastinaak hoger. Voor biologische pastinaak betaal je bij de retailer voor 500 gram gemiddeld 1,80 - 1,90 euro, de prijzen voor reguliere liggen de 1,50 euro", vertelt Geert. "De reguliere pastinaak oogsten wij vanaf ongeveer eind juni tot en met april direct van het land en in de maanden mei en juni importeren we nieuwe teelt pastinaken uit Spanje. Nieuw dit jaar is dat we in kleinverpakking kunnen uitleveren. We hopen daarmee de interesse van meer retailers te winnen. Uiteindelijk lopen we voor geen enkele uitdaging weg of het nu gaat om klein verpakken of pastinaken leveren voor vers en soeppakketten. Ook bepaalde certificering of specifieke sortering of verpakking gaan we niet voor uit de weg en proberen we met de klant altijd proactief op te pakken."


Ronde ramanas +100 450-650 gram

Prijsvorming
De prijsvorming van reguliere pastinaak is redelijk, vindt Geert. "De prijsvorming heeft een tijd onder invloed gestaan vanwege de grotere oogsten van vorig seizoen. Veel telers kozen ervoor om product gekoeld op te slaan waardoor de oude en nieuwe pastinaak elkaar een tijd in de weg hebben gezeten. Dat is nu gelukkig voorbij."
Teeuwen Telers regelt de eigen afzet via binnenlandse groothandelaren en exporteurs door het hele land. Een deel neemt veiling Zon contractmatig af. Het teeltareaal van Teeuwen Telers is 20 hectare. Naast pastinaak telen ze ook asperge, rettich en ronde ramanas en komend seizoen zullen ze ook weer wortelpeterselie leveren.


Rettich


Wortelpeterselie

Voor meer informatie:
Teeuwen Telers
Geert Teeuwen
Hazenakkerweg 6
5988 NJ Helden
Tel +31627311025
info@teeuwentelers.nl
 

 

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018