Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Weinig afval door paprika's en tomaten

Paprika's en tomaten worden in verhouding weinig weggegooid in het productieproces. Dat blijkt uit een rapport dat het Vlaamse Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft gepubliceerd.

Het rapport geeft inzicht in de voedselreststromen en voedselverliezen in de Vlaamse tuinbouw. "De verliezen bij 'groenten onder glas' zijn voornamelijk ten gevolge van beschadigingen die geleidelijk aan optreden tijdens de teelt en waarvan de gevolgen pas worden vastgesteld bij de oogst en het marktklaar maken van de producten."

Bij tomaten zijn de oorzaken tot verlies bijvoorbeeld neusrot, gebarsten vruchten en wankleur. Bij paprika's leiden binnenrot, rijpheidsstippen, brandvlekken en afwijkende vruchtvormen en -kleuren ertoe dat de vruchten niet vermarktbaar zijn. "Sommige gebreken zijn rasgerelateerd en kunnen deels met teeltsturing beperkt worden."



Cijfers
Uit de cijfers uit het rapport blijkt dat kasgroenten en fruit het beter doen dat gewassen uit de vollegrond. Van de tomaten en paprika's wordt de totale hoeveelheid oogst dat niet vermarktbaar is, geschat op 2%. Dat ligt beduidend lager dan de meeste andere producten, waar het percentage voedselreststroom vaak veel hoger ligt. Enkel wortelen doen het beter, met slechts 1,5% zgn voedselreststroom.



Publicatiedatum: 10-1-2018

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: