Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FruitLook-project wordt dit seizoen uitgebreid met Langkloof, 35.000 hectare wordt momenteel actief gemonitord

Satellieten helpen Zuid-Afrikaanse telers water efficiënt te benutten

De door droogte geteisterde telers in de Kaap mogen rekenen op hulp van boven. Via satellietgegevens kunnen zij hun watergebruik namelijk efficiënt monitoren, waarbij er sprake zou zijn van een verbetering van minstens 10%.

Het Landbouwdepartement van de Westkaap levert de FruitLook-dienst, het geesteskind van het Nederlandse bedrijf eLEAF zonder dat hier voor fruittelers kosten aan verbonden zijn. Vanaf dit seizoen zal FruitLook dankzij extra middelen van de overheid alle irrigatiegebieden in de Westkaap dekken, inclusief her gedeelte van Langkloof in de Oostkaap. Dit betekent dat het beschikbaar is voor alle fruitteeltgebieden in de Westkaap, van de westkust tot Vredendal in het noorden. Zelfs hoptelers in het district George en melkveehouders in Tsitsikamma maken er inmiddels gebruik van. 

Na alweer het derde droge jaar op rij is de vraag naar de dienst gegroeid en FruitLook heeft onlangs drie technische coaches aangesteld (TechCoaches) om gebruikers te helpen bij het interpreteren van de satellietgegevens en deze vervolgens te gebruiken voor het beheer van hun bedrijven. Volgens Ruben Goudriaan, projectmanager bij FruitLook en eLEAF, blijkt uit de meest recente cijfers dat ongeveer 35.000 hectare actief via dit project gemonitord worden door 500 verschillende gebruikers in de hele Westkaap. "In een enquête die een paar seizoenen geleden werd gehouden, merkte 10% van de gebruikers een verbetering in het watergebruik tot wel 30% op, terwijl ruim 60% van de respondenten aangaf dat de efficiëntie met meer dan 10% verhoogd werd."


Biomassaproductie gedurende een periode van één week aan het einde van de zomer op een bedrijf in de Westkaap (foto's beschikbaar gesteld door FruitLook)

FruitLook werd in 2011 geïntroduceerd door de voormalig directeur natuurlijke hulpbronnen van het Departement van Landbouw, André Roux, die een vooruitziende blik had. Hij ging vorig jaar met pensioen maar werd door de premier van Westkaap terug gehaald om de aanpak van de droogte in de provincie te coördineren en monitoren. 

Gedurende de periode van augustus tot april kunnen fruittelers inloggen op de website van FruitLook om de percelen op hun bedrijven te vergelijken op basis van de feitelijke biomassaproductie (onderbouwd door de vegetatie en bladoppervlakte-index die informatie geeft over de gezondheid van het gewas en de dichtheid). Ook evapotranspiratie (de totale verdamping van een begroeid oppervlak) evenals het tekort daaraan en de biomassa die geproduceerd wordt per m3 verbruikt water door het gewas kunnen zo vergeleken worden. De gecumuleerde biomassa, uitgedrukt in kilo's per hectare, is een indicator van de productie. FruitLook stelt de teler in staat om te bepalen hoeveel water er nodig was voor een bepaalde mate van groei en of er wellicht teveel water werd gebruikt."
FruitLook maakt het mogelijk een vergelijking te maken tussen goed en minder goed presterende boomgaarden op basis van de biomassaproductie (in dit geval van appelen)

Dit overzicht van boomgaarden helpt telers herkennen of er een tendens was om te veel of juist te weinig te irrigeren, zodat zij inzicht krijgen in de verschillen in groei op hun bedrijven en maakt het mogelijk om percelen met elkaar te vergelijken. Tot nu toe is zijn er al gegevens over zes jaar beschikbaar en dit middel wordt naarmate de tijd vordert dan ook steeds bruikbaarder. 

"GrapeLook was de voorganger van FruitLook en werd gedurende de oogst 2010-2011 gebruikt," legt Ruben Goudriaan uit. "Het was een eerste poging om telers toegang te bieden tot satelliet-monitoring en was uitsluitend gericht op de wijnbouw en druiventeelt. Vanaf het seizoen 2011-2012 werden ook fruitteeltgebieden opgenomen in het monitoringsysteem dat vanaf dat moment omgedoopt werd tot FruitLook. Dit is alweer het zevende opeenvolgende jaar dat de FruitLook dienst beschikbaar is voor de lokale agrarische sector."

Nelius Kapp, directeur van het consultantbureau Soil2Root Technologies, die het FruitLook systeem na jarenlang gebruik van haver tot gort kent, laat weten dat FruitLook telers de kans biedt grip te krijgen op dat ene moment tijdens het seizoen waarop alles fout kan gaan en er is geen andere technologie die hetzelfde kan."


Het geografische bereik van FruitLook, dat zich uitstrekt over alle irrigatiegebieden in de Westkaap en het gedeelte van Langkloof in de Oostkaap 


Voor meer informatie:
FruitLook Team
Tel: +27 74 322 6574
Publicatiedatum: