Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Poolse teler brengt in 2018 Haskapsap op de markt

Een aantal jaren geleden nog vrijwel onbekend op de Europese markt maar toch is het de Haskapbes die volgens velen de toekomst heeft. 

Ondanks de grote belangstelling vanuit de sector vertelt Anna Litwin van Blue Haskap dat 2017 niet bepaald het makkelijkste jaar voor telers was. "Haskapbessen zijn nog nieuw op de Poolse markt en nog maar weinig mensen zijn bekend met dit product. Helaas heeft een aantal onervaren telers de bessen vorig seizoen te vroeg geplukt, nog voordat ze goed rijp waren. Hierdoor had het fruit niet de juiste kleur en had het een zure smaak. Dit is erg jammer omdat mensen die deze bessen geproefd hebben mogelijk een slechte smaakervaring hebben gehad," legt Anna uit. Nu er nieuwe rassen geïntroduceerd worden, die zoeter zijn, verwacht Anna dat de populariteit van de Haskapbes op de Poolse markt de komende 2 tot 3 jaar zal groeien

Een andere beperkende factor voor de groei van de sector zijn de hoeveelheden. Anna had zich voorgenomen de bessen diepgevroren te verhandelen maar kwam al snel tot de conclusie dat het volume van 1.000 kilo dat zij dit seizoen oogstte ontoereikend was om op de markt te kunnen brengen. Gelukkig werd er snel een oplossing gevonden. Er werd namelijk sap van de ingevroren bessen gemaakt. 

"Het maken van sap van bevroren bessen is ideaal omdat het invriesproces de zure smaak van het fruit verzacht en zorgt voor een mooie kleur. De belangstelling van natuurvoedingszaken is groot maar ik wil er voor waken dat we vastroesten binnen dit segment. Ik wil dat iedereen kan genieten van Haskapsap en -bessen," vervolgt Anna. Het geconcentreerde sap zal op de markt komen in glazen flessen van 250 ml voor consumenten en in plastic zakken van 3 liter voor de horeca. 

"De Haskapbes wint ieder jaar aan populariteit en daarom denk ik dat 2018 een veel beter jaar voor telers zal worden. Ik ben van mening dat het fruit de potentie heeft om even populair te worden als de blauwe bes maar het zal nog wel wat jaartjes duren voor het zover is. Ondertussen vind ik dat we met andere telers moeten gaan samenwerken om onze aanvoer te vergroten en ons te blijven aanpassen naar gelang we meer inzicht in de markt en ons product krijgen," vertelt Anna tot slot. 


Voor meer informatie:
Anna Litwin
Blue Haskap
Tel: +48 513-648-686
Email: anna@bluehaskap.com
bluehaskap.com
www.linkedin.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018