Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zware tijden voor Duitse bewaaraardappelen

Aardappelhandelaren in het noorden van Duitsland kijken met gemengde gevoelens terug op 2017. Hoewel de opbrengst voldoende was om aan de vraag tegemoet te komen, was de kwaliteit van bewaaraardappelen op sommige punten matig. Bij het bedrijf Lünekartoffel-Vertrieb GmbH & Co. KG, dat zich midden in het belangrijke teeltgebied Lüneburg Heath bevindt, heeft men nog steeds te maken met de nasleep van het natte herfstweer. "Gevoelsmatig denk ik dat we zware tijden tegemoet gaan," aldus directeur Michael Kleinlein.

Het aardappelseizoen van 2017 was wegens de natte akkers, late oogst en de aanwezigheid van schimmels in de knollen erg zwaar. Dit gold met name voor de telers in het noorden van Duitsland. "We hadden te maken met twee keer zoveel neerslag dan normaal. Vanaf september hebben we nauwelijks droge dagen gehad. Hierdoor zijn de aardappelen niet in ideale omstandigheden in opslag beland. Daar merken we nu al de gevolgen van, die ook alleen maar erger gaan worden."
Een aardappelteler in de regio Lüneburg Heath (10/10/2017)

Verschil in kwaliteit
Hoewel de oogst van sommige plantages bijna volledig kon worden afgeschreven, was de opbrengst over het algemeen bovengemiddeld en zelfs beter dan vorig jaar. Zodoende is het huidige aanbod iets groter dan de vraag. Als gevolg hiervan is de huidige prijs bij telers vrij laag met ongeveer €11 per 100 kg aardappelen. Ook heeft volgens Kleinlein de kerstperiode nauwelijks geleid tot een hogere omzet. "In week 50 en 51 hadden we 50% tot 60% meer omzet, maar vanaf 1 januari werd het weer erg rustig. Hierdoor is de gemiddelde omzet per maand nagenoeg gelijk gebleven."

Aardappelen van hoge kwaliteit zijn schaars. Om hiervoor te compenseren, worden aardappelen vermarkt die in andere jaren niet op de markt terecht zouden zijn gekomen. Volgens Kleinlein kijken Duitse aardappelhandelaren in vergelijking met de Franse sector nauwelijks nog naar het uiterlijk van de aardappel. "Franse handelaren zijn veel kieskeuriger. Mooie knollen worden eruit gepikt en slechtere aardappelen worden goedkoper op de markt geplaatst. Dat gebeurt hier ook, maar lang niet zo erg als in Frankrijk. Daar worden premium aardappelen voor veel geld verkocht, terwijl goede producten hier nauwelijks hoge prijzen halen."

Het bedrijf
Lünekartoffel-Vertrieb GmbH & Co. KG is een van de belangrijkste spelers in de sector van verpakte aardappelen. Het bedrijf is al actief sinds 1989. Naast de gebruikelijke consumptieaardappelen levert het bedrijf de rassen Gala, Princess en Lily. Er zijn bij Lünekartoffel-Vertrieb zestig medewerkers in dienst, die de aardappelen van de Böhmer Group op locatie verpakken. Vanuit de twee locaties in Südergellersen en Wegeleben-Adersleben worden de aardappelen geëxporteerd naar Oost-Europese landen als Polen en de Tsjechische Republiek. De teeltbedrijven die de aardappelen leveren, bevinden zich voornamelijk in de regio van Lüneburg Heath en de Magdeburger Börde.

Voor meer informatie:
Lünekartoffel-Vertrieb GmbH & Co. KG
Geschäftsführung: Torsten Renken & Michael Kleinlein
Oerzer Straße 14, 21394 Südergellersen
04135-8008-0

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018