Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Duitse groentenoogst 2017 onder gemiddeld

Gegevens van het Federaal Comité voor groenten en fruit (BOG) wijzen op een lager dan gemiddelde groentenoogst in Duitsland van onder andere tomaten, wortelen en sla. In de lente was het kouder dan normaal en waren er nauwelijks bijen actief. Daarnaast veroorzaakte regionale nachtvorst bij sommige bedrijven een gewasverlies van 80%. In de zomer werd de oogst in Nedersaksen bemoeilijkt en werden gevoelige gewassen beschadigd door de voortdurende regen. 

De beneden gemiddelde oogst werd gevolgd door prijsverhogingen voor sommige producten om de telers te steunen. De vraag en prijzen van asperges zijn het hele seizoen stabiel gebleven. Speciale gewassen zijn gevoeliger voor extreme weersomstandigheden dan traditionele gewassen zoals graan of koolrapen. Telers hanteren daarom verschillende beschermende maatregelen en gebruiken bijvoorbeeld antivries-irrigatiesystemen om hun gewassen te beschermen. Maar ze zijn vooral afhankelijk van diversificatie: als een gewas uitvalt, moeten andere winst maken.Kolen deden het door het weer in 2017 juist beter met bovengemiddelde oogsten. Hierdoor daalde wel de prijs behalve voor kool, uien en wortelen. Volgens de BOG lijkt wel het tij van de dalende consumptie van groenten en fruit te keren, waarvan de gekochte volumes in 2017 toenamen. Vorig jaar gaven Duitsers €1,39 miljard uit aan tomaten en €1,12 miljard aan appels. Voor seizoensproducten zoals asperges en aardbeien blijken klanten gevoelig voor streekproducten. Van de gekochte aardbeien was 60% in Duitsland geteeld en maar liefst 80% gekochte asperges waren Duits.

Volgens het Staatsbureau voor de Statistiek was er in 2015 in Nedersaksen 18.279 hectare vollegrondsgroenten en 75 hectare beschermde teelt. Vooral de regio Weser-Ems is bijzonder productief waar het de groententeelt betreft. Hier zijn 176 van de 1073 teeltbedrijven in Nedersaksen gevestigd, die echter 42% produceren van alle groenten uit Nedersaksen. Van de 2820 hectare Duitse kool liggen er 2021 in deze regio. Voor 2016 komt het Federale Bureau voor de Statistiek in het hele land tot een groentenareaal van 120.930 hectare en 6379 groententeeltbedrijven.

Bron: Landvolk Niedersachsen

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018