Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Heruitvinding boerenkool voor smoothies en salades

Veel mensen kennen boerenkool alleen van hartige gerechten zoals stamppot. Deze krullende kool heeft echter veel meer te bieden. Het kan ook als exotisch bijgerecht worden gestoomd met sjalotten en verfijnd met kokosvlokken, gember, koriander en venkel. Snel geblancheerd smaakt boerenkool ook goed in een salade met olijven, noten en een pittige dressing.

Boerenkool chips vormen een gezonde snack. Hiervoor wordt de kool in hapklare stukken gesneden, gewassen en gedroogd in een slacentrifuge. Maak de bladeren dan voorzichtig aan met een marinade van olijfolie, zout en wat chilipoeder. De chips worden 30 tot 40 minuten op een bakplaat gebakken op 130 graden Celsius. Open de oven tijdens het bakken even om de waterdamp te laten ontsnappen.Probeer boerenkool als een drankje door er met banaan, sinaasappel en gember in een blender een verfrissende smoothie van te maken die zoete en zoete aroma's combineert. Verder is het ook nog gezond. Boerenkool heeft in vergelijking met andere groenten een hoog gehalte aan provitamine A, B-vitaminen, foliumzuur, vitamine E, K en C en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Verder bevat het natuurlijk vezels en fytochemicaliën zoals flavonoïden en mosterdolie-glycosiden.

Let op kwaliteit tijdens het winkelen. De bladeren moeten er knapperig uitzien en moeten een rijke groene kleur hebben. Snij voor de bereiding de bladeren van de stengel af en verwijder de dikke centrale ribben. Was de bladeren dan grondig, scheur ze in reepjes of snijd ze in stukjes. Of koop ze voorgesneden. Gekoeld kan deze 'superfood' een aantal dagen worden bewaard. Boerenkool moet voorzichtig worden gekookt, zodat de waardevolle vitaminen en mineralen behouden blijven.

In het verleden werd gedacht dat boerenkool beter smaakt door suikervorming en –opslag in de bladeren door blootstelling aan zeer lage temperaturen of vorst. Nieuwere variëteiten hebben van nature fijnere bladeren en een hoger suikergehalte.

Bron: bzfe

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018