Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Keniaanse passiefruitsector biedt enorm potentieel

In de negentiger jaren van de vorige eeuw en de vroege jaren 2000 exporteerde Kenia passiefruit. Sinds 2003 is de productie van deze fruitsoort echter sterk gedaald vanwege problemen met plagenbestrijding. Ondanks het potentieel van Kenia om passiefruit te telen en exporteren, is de productie van dit sterk winstgevende gewas de laatste tien jaar sterk teruggelopen en is de export naar de Europese Unie gestopt. De Europese markt hanteert strenge richtlijnen met betrekking tot MRL's en naar verluidt zouden de ladingen passiefruit deze normen overschreden hebben. 

Het feit dat er nog geen actie ondernomen is om de passiefruitsector nieuw leven in te blazen, kan deels worden toegeschreven aan het feit dat het Keniaanse ministerie van landbouw de fruitsoort als een minder belangrijk gewas classificeert en geen prioriteit geeft. Onlangs heeft de Council of Governors Agriculture Committee, vertegenwoordigd door Anne Koech, een initiatief genomen om dit gewas op te waarderen naar een belangrijk tuinbouwgewas zodat er middelen toegekend kunnen worden voor de ontwikkeling van de passiefruitsector in landen die hier voor in aanmerking komen. 

Volgens een artikel van oxfarmorganic heeft Kenia de potentie om wereldleider te worden gezien de jaarronde beschikbaarheid van exoten zoals passiefruit, mango en ananas. Passiefruit is de meest winstgevende categorie, zo bleek in 2015 uit de Passion Fruit Value Chian Study. De binnenlandse markt is enorm maar ook buurland Oeganda, dat 50% van de totale productie opneemt, vormt een grote afzetmarkt voor Keniaans passiefruit. Ook Zuid-Soedan neemt grote volumes passiefruit uit Kenia af. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018