Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Heftige windstoten beschadigen Valenciaanse citrus

De citrussector van de Valenciaanse Gemeenschap merkt opnieuw de gevolgen van heftige weersomstandigheden. Dit keer zijn het sterke windstoten die de telers sinds vorige week niet met rust laten.



Windstoten van 100 km/u hebben verschillende citrusboomgaarden zo beschadigd, dat in veel boomgaarden de grond bezaaid ligt met het uit de bomen gewaaide fruit.

"Het bovenste deel van de bomen is het zwaarst getroffen'', zegt de Valenciaanse teler Carlos Arenes. "Afhankelijk van de zone is er sprake van meer of minder schade. Ik heb een stuk grond met Nadorcott-mandarijnen, waarbij de helft van het fruit van de bomen is gevallen. Ik weet niet precies hoe dit zal aflopen, maar het is echt jammer dat dit gebeurt juist nu de prijzen zo goed zijn. We zullen moeten beginnen met een lagere opbrengst dan geraamd."

Bijgedragen aan de grote hoeveelheid gevallen fruit heeft het feit dat de stelen van de vruchten zwak zijn. Dit is het gevolg van de sterke temperatuurverschillen in december.



Ook wordt er geraamd dat veel van het fruit dat wel in de bomen is blijven hangen, een slechtere kwaliteit zal hebben. "Het zijn droge westenwinden, wat veranderingen in de schil zal veroorzaken. Daardoor kan veel fruit waarschijnlijk niet als categorie I worden afgezet", zegt Vicente Ramos, bedrijfsleider van Albenfruit.

Bijna alle rassen van de tweede seizoen zijn beschadigd, maar vooral de mandarijnenrassen zoals de Clemenvilla en de sinaasappelrassen zoals de Lane Late hebben de nadelen van de windvlagen ondervonden.

De marktprijzen, die dit seizoen al tussen 5 en 10 cent hoger lagen vanwege een rendementsdaling van 30%, zullen naar verwachting verder stijgen. "Het is een wijdverbreid probleem in de hele Valenciaanse Gemeenschap. Er wordt geraamd dat de marktprijzen verder zullen stijgen. Immers, een grote hoeveelheid fruit zal niet meer geschikt zijn voor de handel en zal in plaats daarvan naar de sapindustrie gaan'', sluit Ramos af.

Publicatiedatum: