Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"KCB: "Denkbaar dat partijen worden verwisseld"

Uit een evaluatie van het KCB door Kwink Groep blijkt dat het toezichthouder KCB lukt om met veel minder bedrijfsbezoeken evenveel slechte partijen groente en fruit op te sporen. In 2016 werden bij 549 partijcontroles net zoveel partijen afgekeurd als in 2010 bij 5 keer zoveel partijcontroles. Het lijkt erop dat de toezichthouder efficiƫnter kan opereren. De toezichthouder zelf wijst wel op een kwetsbaarheid in het systeem. "Het kan niet met zekerheid worden vastgesteld of de partij die voor export is gecontroleerd ook daadwerkelijk op transport gaat voor export. Het is
denkbaar dat na de controle of tijdens het transport partijen worden verwisseld", stelt het KCB.

Importinspecties
Ook bij importinspecties verbeterden de cijfers verbeterd. Het aantal importinspecties steeg met bijna 40% vergeleken met 2010, het aantal afkeuringen verdrievoudigde. Het is onzeker of dat duidt op beter toezicht of strengere kwaliteitseisen.

Doelmatig
De KCB werkt volgens het onderzoek doelmatig en zorgvuldig en kijkt vooral naar de risico's. 1 op de 8 bedrijven krijgt minder controles omdat zij als betrouwbaar te boek staan. Grote handelsbedrijven willen graag een vast inspecteur op hun locatie zijn bereid daarvoor te betalen, maar KCB stelt dat dat de onafhankelijkheid van de inspecteur teveel zou aantasten.
Aandachtspunten zijn de samenstelling van het bestuur en ontbrekende kennis over ICT-mogelijkheden en de vergrijzing binnen het KCB.

Kritiek
In de evaluatie wordt erop gewezen dat buitenlandse partijen soms vragen hebben over het Nederlandse model, waarin het toezicht op kwaliteit en de uitvoering
van fytosanitaire toezichtstaken is belegd bij stichtingen (waaronder het KCB) waarin de sector zitting neemt in het bestuur. Meestal raakt men overtuigd van de voordelen als het model en de waarborgen die zijn getroffen voor onafhankelijkheid worden toegelicht. Een enkele keer is volgens gesprekspartners sprake van hardnekkige kritiek. De recente kritiek vanuit het Spaanse bedrijfsleven dat fruit uit Zuid-Afrika via Nederland te gemakkelijk de Europese Unie zou binnenkomen, is daarvan een voorbeeld.

Publicatiedatum: