Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango

Mango's blijven een populair product. De afgelopen tien jaar is de markt jaarlijks met 5% gegroeid. Wereldwijd werd er vorig jaar zo'n 1,8 miljoen ton mango's verhandeld. Toch wordt nog geen 4% van de wereldwijde productie op de internationale versmarkt afgezet. Momenteel loopt het seizoen in een aantal landen af. Zowel telers in Ecuador als in Australië kijken positief terug op het seizoen. Peru is inmiddels goed aan de markt, het volume loopt op. Zuid-Afrika is net begonnen met de oogst van de Tommy Atkins. Daarvoor is weinig exportpotentie, maar in de komende weken begint ook de oogst van andere rassen.

VS: kou drukt vraag naar mango

De markt schakelt over van aanvoer uit Ecuador naar Peru. Dat gaat gepaard met grotere maten en een verandering in ras. Een importeur vertelt dat Ecuador vooral de Tommy Atkins levert, terwijl Peru vooral de Kent exporteert. Hij verwacht dat er minder kleine maten beschikbaar zijn, maar door de goede aanvoer van de grotere kalibers zijn campagnes mogelijk. In de eerste cijfers lijkt Ecuador in december 2017 een groter volume naar de VS te hebben verscheept dan in december 2016. Een van de oorzaken is de vertraging van het Peruaanse seizoen door de kou, vertelt een importeur.

De kou die grote delen van de VS teistert weerhoudt consumenten er van om het tropische fruit in het winkelmandje te leggen. "Het koude weer in delen van de VS zal impact hebben op de vraag," vertelt een handelaar. In het algemeen groeit de markt voor mango's gestaag en komt er meer vraag naar ready-to-eat en convenience.



Brazilië exporteert meer mango

Voor de telers in de regio's São Francisco Valley en het noorden van Minas Gerais, de belangrijkste regio's voor de export, is de internationale markt goed. Tussen januari en november 2017 werd 163.900 ton geëxporteerd, dat was 16% meer dan in dezelfde periode in 2016. De belangrijkste exportmarkt is Europa, die geïnteresseerd is in Palmer, Keitt en Kent. De VS is de belangrijkste markt voor de Tommy. Vorig jaar werd ook de eerste lading naar Zuid-Korea verscheept.

Ecuador sluit seizoen positief

Halverwege deze maand loopt het mangoseizoen af. Volgens de eerste cijfers staat de export op ruim 1 miljoen dozen uit Ecuador tegen een totaal van ruim 11 miljoen dozen. Daarmee valt de export hoger uit dan in het voorgaande seizoen. De grootste uitdaging zagen de telers in maart tot mei toen ook Mexico aan de markt was en het volume dramatisch laag stond. Dat was het gevolg van de tropische stormen uit 2016.

Peru wil opbrengst vergroten

Het vorig seizoen sloot Peru af met een record export van 7.900 containers. Het grootste deel van de teelt is te vinden in de regio Piura, goed voor 75% van de productie. De regio's Lambayeque (15%) en Ancash (10%) zijn de twee andere grootse teeltgebieden. De sector maakt zich nog geen zorgen over een overschot op de markt. De branchevereniging wijst op het vergroten van de opbrengst als de belangrijkste uitdaging voor de telers. Daarbij worden een oogst van 315.000 ton van 28.000 hectare genoemd, die cijfers moeten verbeteren. Op exportgebied is er ook ambitie om te groeien. De Aziatische markt lonkt. Korea, Japan en China zijn al open voor de Peruaanse mango's, maar de transittijd naar deze markten per schip is te lang om grote volumes te kunnen verschepen.

Australië sluit seizoen

Met een goede markt en grote volumes sluit Australië het seizoen af. De seizoenen in Western Australia en Northern Territory zijn al voorbij, in Queensland wordt nog wel geoogst. In de regio's Bowen en Burdekin werd deze week meer geoogst dan verwacht. Het aantal telers dat nog oogst is echter beperkt en het volume zal binnenkort een dalende trend inzetten. Ook voor de regio's Mareeba / Dimbulah werd meer geoogst door het gunstige weer. In het zuidoosten van New South Wales stopte het seizoen eerder door de regen.

De vraag is in de zomermaanden op het zuidelijk halfrond goed, mede door marketing en een goede exportmarkt. Vooral Azië is een vragende markt. Kensington Pride is het populairste ras onder telers en consumenten.

China: productie in Hainan stijgt

Het seizoen in Hainan in het zuiden van China is net begonnen. De oogst begint in januari en duurt tot mei. Door cyclonen en tropische stormen was de productie in 2016 zo'n 10% lager. Voor het huidige seizoen rekenen telers op een groei in volume van 15% tot 20% door de gunstige weersomstandigheden en een groter areaal. Hainan is de grootste mangoteeltregio in China. Daarnaast is er teelt in Sichuan, vooral in de regio's Panzhihua, Guangxi, Guangdong en Yunnan. Het binnenlandse volume wordt aangevuld met import uit onder andere Peru, Ecuador, Pakistan en Australië.

Filipijnen kijken terug op lastig 2017

De telers hebben een lastig jaar achter de rug en exporteurs vragen zich af hoe ze aan een stabiele aanvoer kunnen komen. In het derde kwartaal van vorig jaar werd een verlies van 5,4% in volume geboekt met 55.540 ton tegen 58.600 ton in dezelfde periode een jaar eerder. Op exportgebied liggen juist kansen voor de sector. De laatste jaren groeit de vraag naar gedroogde mango's in China. Die markt heeft een omvang van 30.000 ton. De Filipijnse sector probeert een graatje mee te pikken van die markt.

Vietnam krijgt toegang tot VS

De Amerikaanse markt opende net voor het einde van 2017 de grenzen voor de Vietnamese mango's, al worden er wel de nodige eisen gesteld aan de handel. Daarmee is de Amerikaanse markt open voor zes Vietnamese producten. Het belangrijkste mangoras is de Hoa Loc.

Zuid-Afrika start seizoen met Tommy Atkins
Het seizoen startte in november, maar momenteel is er vooral afzet richting de lokale markt. De Tommy Atkins zijn momenteel in seizoen, dat ras is minder geliefd voor de export. Er kwamen grote volumes op de markt, wat de prijs onder druk zette. De markt is traag doordat het nog schoolvakantie is en veel mensen op vakantie zijn. Als het volume Tommy Atkins in de komende weken terugloopt, zal de markt stabiliseren. Dan komen rassen als Shelly, Kent en Keitt aan de markt. Momenteel is er export naar Midden-Oosten en Rusland. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen in dollar vergelijkbaar, maar met een sterkere lokale munt is de prijs voor telers gemiddeld.

Vorig jaar boekte het land een record met 80.000 tot 90.000 ton als de mangoteelt in de informele sector ook wordt meegerekend. Dit jaar is een 'off year' en wordt een daling van 30% tot 40% in volume geraamd.

Soedan zet in op groei
Volgens berichten zou de mangoteelt in Soedan dit jaar groter uitvallen dan vorig jaar. Ook de export zal stijgen, zo meldt het Sudan Center for Horticultural Exports. Onder andere Jordanië en Qatar zijn bestemmingen voor de mango's.

Duitse prijzen fluctueren sterk
De Duitse markt wordt momenteel gedomineerd door Kent-mango's uit Peru en Brazilië. Op sommige plekken worden ook producten uit Ecuador aangeboden. Volgens de handelaren fluctueren de prijzen zeer sterk. Op dit moment zijn nog steeds de kerstprijzen van kracht, waarbij de Peruaanse waar zich met een actuele prijs van 31-38 euro per 6 KG in een hoger segment bevindt. De Braziliaanse waar schommelt daartegen tussen de 27 en 30 Euro, afhankelijk van het merk en de kwaliteit. De prijzen zullen waarschijnlijk in week 2 en 3 weer iets zakken, omdat de toevoer dan weer wat toeneemt.

De kwaliteit van de mango's is zeer variabel. De Peruaanse mango zijn "wat fraaier van kleur en tevens smaakvoller" dan de andere producten. Daarnaast zijn er nog enkele merken die zich op basis van verpakking proberen te onderscheiden en daardoor voor een hogere prijs kunnen worden aangeboden. Het merk Passion heeft bijvoorbeeld een volledig zwarte verpakking. Ook wit en geel geverfde netten duiken meer en meer op.

Nederland: Dipje in mangomarkt, maar vooruitzichten lange termijn positief
Momenteel zit de mangomarkt in een dipje. Volgens Hollandse importeurs is het mango-aanbod tijdelijk wat groter, omdat mensen de laatste voorraden vanuit Brazilië aan het opruimen zijn, maar is er wel licht aan het einde van de tunnel. De Verenigde Staten heeft bij de start van het Peruaanse seizoen even een pas op de plaats gehouden, met name omdat het suikergehalte nog niet op het gewenste niveau was. Daardoor kocht men tijdelijk meer in Ecuador, maar inmiddels begint de Amerikaanse markt ook meer aan de Peruaanse mango's te trekken. Handelaren verwachten dan ook dat de markt met een week of twee zal normaliseren. Nu staan met name de prijzen voor de kleine maten met een niveau rond de 3 euro onder druk. De dikkere maten zijn met prijzen van 4-5 euro wat beter aan de prijs.

De huidige mindere markt is volgens de importeur geen reden tot zorg. "Over all gezien is het een sterk mangoseizoen geweest voor de handel en zit de consumptie van mango's nog altijd in de lift. Er is daarom ook geen reden om aan te nemen dat de markt zich niet herstelt. De periodes met extreme overschotten en lage prijzen die je een paar jaar geleden nog weleens had zijn ook echt verleden tijd. In Peru, waar de Kent-mango's nog altijd zo'n 99% van het volume uitmaken, constateert de handelaar een verdere professionaliseringsslag bij de gecertificeerde, serieuze spelers. Aan de afzetkant vormen de programma's met Duitse supermarkten nog altijd de ruggengraat van de business voor de Hollandse importeurs. Scandinavië doet altijd mee voor de kleine maten. Wel zie je dat Frankrijk en Zuid-Europese landen de import steeds meer zelf ter hand nemen.

Litouwen: kaki grootste concurrent mango
De mangomarkt presteert het beste tijdens de wintermanden, vertelt een handelaar. In de zomermaanden is er te veel concurrentie van het lokale zomerfruit en kiest de consument eerder voor het lokale fruit. De vraag naar de mango's blijft stijgen, maar de markt is nog niet heel groot. "Ik denk dat dit er ook mee te maken heeft dat het fruit duurder is," vertelt een handelaar. Hij wijst de kaki aan als de grootste concurrent van de mango. Dat fruit is volgens hem populairder omdat het goedkoper is.
Tommy Atkins, maat 7-9 is de meest geziene mango in de Litouwse markt. Consumenten hebben nog weinig oog voor de ready-to-eat mango's, maar vanuit de foodservice neemt de vraag naar dat product toe.