Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ieder seizoen vinden miljoenen kilo's eetbare levensmiddelen een nieuwe bestemming

Onconventionele voedselbank in Arizona 'redt' verse AGF

Bordelands, dat zichzelf een niet-traditionele voedselbank noemt, begon bijna 24 jaar geleden met het redden van AGF. Yolanda Soto en bestuursleden waren niet tevreden met de levensmiddelen waar zij mee moesten werken. Bovendien stond het haar niet aan dat er geen voeding uitgewisseld kon worden met de buurtgemeente Sonora. "We besloten dan ook om als niet-traditionele voedselbank verder te gaan. Aangezien we ons in een regio bevinden waar volop AGF wordt geteeld, willen we deze producten 'redden' zodat we mensen kunnen helpen om gezond te eten," legt Soto uit. 



Verdelen wat anders weggegooid wordt
Door telers en leveranciers op te roepen de voedselbank te bellen in plaats van hun producten te laten bederven, weet Borderlands ieder seizoen tussen de 13 tot 18 miljoen kilo groenten en fruit van de vuilnisbelt te redden. "We nemen producten in die minimaal voor 75% goed zijn. Dit komt er op neer dat er in een doos tomaten zeker wel zeven of acht goede exemplaren moeten zitten. We zouden nog liever alles accepteren maar helaas beschikken we over een vrij klein magazijn," legt Soto uit. In plaats van het betalen van een vergoeding voor het storten van afval, kunnen bedrijven hun producten hierheen laten brengen. De producten worden 
over vier verschillende programma's gedistribueerd. 

Waar komt de AGF terecht?
Er wordt bepaald hoeveel er voor ieder programma nodig is, hetgeen ook afhankelijk is van de kwaliteit van de producten. Als er een overvloed aan een bepaald product is en vrijwel in perfecte conditie (95%-100%), dan gaat het naar het Produce Travels programma. "We delen onze AGF met 24 andere staten. Ik stuur een email rond aan onze partners en degene die de producten op komt halen, is verantwoordelijk voor het transport. Wie het eerst komt, het eerst maalt, is ons principe. Mijn verzoek is altijd om de AGF binnen 48 uur te laten verladen omdat de producten dagelijks 10% tot 15% aan kwaliteit verliezen."



Veggies R Us programma
'Veggies Are Us' is een dagelijks programma voor non-profit organisaties en directe klanten en heeft ook betrekking op Mexico. Organisaties kunnen grote hoeveelheden AGF ophalen. Omdat we in dit gebied geen openbaar vervoer hebben, doen we een beroep op mensen om te helpen met het distribueren van de producten en het te verdelen in hun kerkgemeentes, families of buurten."



Produce on Wheels With Out Waste & Recycling programma
het 'Produce on Wheels With Out Waste' (POW WOW) programma heeft alleen betrekking op de staat Arizona. Van november tot mei wordt de AGF maandelijks via boerenmarkten (70 locaties) aangeboden. Van juni tot augustus is dit op 12 locaties, omdat er in de zomermaanden minder producten voorradig zijn. In september en oktober zijn er 'pop-up' locaties voor producten waarvan het seizoen vroeger is gestart," legt Soto uit. Voor een bedrag van ongeveer €8 hebben mensen recht op 27 kilo verse AGF. Opvallend genoeg komen er ook mensen op af die zich bewust zijn van voedselverspilling. Zo zien we steeds meer mensen uit de hogere en middenklassen die de POW WOW's bezoeken omdat zij de strijd tegen voedselverspilling aan willen gaan en ik ben hier erg enthousiast over. Alle producten die bedorven zijn, worden aan boeren aangeboden als veevoer of om te composteren."

Klein personeelsbestand is afhankelijk van vrijwilligers
Het is bijna onvoorstelbaar dat al het werk door maar negen mensen wordt gedaan. Soto vertelt dat het inzetten van vrijwilligers via de Justitiële Dienst van de staat Arizona de laatste twintig jaar de ruggengraat van de voedselbank is geweest. "Dagelijks zijn 12 gedetineerden hier 8 uur lang werkzaam, waarbij naar hun beroepsmatige achtergrond wordt gekeken. We proberen hen ervaring op te laten doen om hun terugkeer in de samenleving en de kans op het vinden van een baan te vergemakkelijken. Het is een fijne groep mensen."



Voedselveiligheid
"Alle producten die we ontvangen, zijn gecertificeerd. We accepteren geen afgekeurde producten. Alle ontvangers staan in een databasis geregistreerd. Donateurs ontvangen een bewijs van afgifte en de pallets kunnen tot aan de eindgebruiker worden getraceerd. Soto zou het prettig vinden als ook andere organisaties en staten hun voedselbanken op deze manier zouden gaan runnen zodat er nog meer gezinnen geholpen kunnen worden. "Het is een win-win-situatie," aldus Soto. 



Voor meer informatie:
Yolanda Soto
Borderlands Food Bank
Tel: 520-287-2627

Publicatiedatum: