Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Recordafzet Andalusische avocado

De avocado is in de afgelopen jaren onmisbaar geworden in Europese keukens. Deze van oorsprong Latijns-Amerikaanse vrucht wordt door een steeds groter publiek geconsumeerd. De vraag naar de vrucht is groter dan het aanbod en dit is te merken in de prijs. De exportwaarde van de avocado uit AndalusiŽ was tussen september 2016 en juli 2017 32% hoger dan het voorgaande seizoen.

Exportgegevens
De totale waarde van de Andalusische avocado-export was het afgelopen jaar Ä251 miljoen. De exporthoeveelheid is 26% gestegen ten opzichte van het seizoen 2015/2016. Het ging uiteindelijk om een hoeveelheid van  85.900 ton. Dit is een recordafzet in vergelijking met afgelopen jaren. De avocado's zijn voor het grootste gedeelte geŽxporteerd naar Frankrijk (43%), Duitsland (12%), Verenigd Koninkrijk (11%) en Nederland (11%).

Marktprognoses
Er wordt geraamd dat de wereldwijde vraag naar avocado's zal blijven stijgen. In AlmerŪa is het afgelopen seizoen 772 ton geteeld. Dit is een toename van 33% in vergelijking met de 517 ton avocado's die het voorgaande jaar werden geteeld. Francisco Camacho, onderzoeker aan de Universiteit van AlmerŪa, ziet nog veel groeimogelijkheden, want "waar citrus geteeld kan worden, kan men ook avocado telen".

Oogst en rassen
Avocadotelers in AndalusiŽ hebben in het afgelopen seizoen goede prijzen gekregen voor hun oogst. Dit is te danken aan een grotere opbrengst, de goede kwaliteit van de vruchten en de toename in areaal. 

De Bacon-avocado werd afgezet voor een gemiddelde prijs van Ä0,91 per kilo, het ras Fuerte voor Ä1,13/kg en de Hass-avocado voor Ä2,51/kg. In mei was er sprake van een tekort aan avocado's op de Europese markt. Dit was het gevolg van vertragingen in de avocadoteelt op het zuidelijk halfrond. De prijzen stegen in die maand tot boven de 3 euro per kilo.

Bron: La voz de AlmerŪa

Publicatiedatum: 4-1-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: