Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fytosanitaire inspectie voor import Canarische tomaten in Europa

Op 1 januari 2018 is een nieuwe EU verordening (2031/2016) in werking getreden, waardoor Canarische tomatenzendingen bestemd voor Europa een fytosanitaire inspectie dienen te ondergaan voor toelating.

De federatie van tuinbouwexporteurs van Las Palmas, FEDEX, heeft het hele jaar 2017 gewerkt aan verzachting van de invloed van deze verordening op Canarische producten, die de Canarische Eilanden als een 'derde land' aanmerkt. De verordening geldt niet voor Madeira en de Azoren.

Enerzijds heeft FEDEX via de regering aangezet tot toezichtacties om met feromonenvallen tussen gewassen en in verpakkingsfaciliteiten aan te tonen dat de Canarische eilanden vrij zijn van Keiferia lycopersicella

Tegelijkertijd is geprobeerd om van hogerhand, onder andere via het subdirectoraat sanitaire overeenkomsten en grenscontrole van het ministerie van Landbouw, MAPAMA, het aantal verplichte inspecties laag te houden.

Na enkele maanden bracht de overheidsdienst Plantgezondheid een rapport uit waaruit blijkt dat de Canarische eilanden vrij zijn van Keiferia lycopersicella. Dit rapport was cruciaal voor Canarische telers met betrekking tot de discussie over het volume van de Canarische tomaten die moeten worden geïnspecteerd.

Dankzij de onderhandelingen van MAPAMA met de EC is het controlepercentage op het volume van de Canarische tomatenexport teruggedrongen van de oorspronkelijke 100% tot een minimum van 5%, hetzelfde percentage dat voor Marokkaanse tomaten wordt gehanteerd.

FEDEX had onlangs een vergadering met de dienst voor fytosanitaire inspectie en het directoraat-generaal Landbouw van de regering van de Canarische eilanden, om de procedure vast te stellen voor de inspectie en de controle van documenten van Canarische tomatenzendingen.

De Canarische telers hebben van hun kant om vergelijkbare inspecties gevraagd op tomaten die op de Canarische Eilanden worden geïmporteerd, om besmetting met Keiferia lycopersicella te voorkomen. Dit zou immers de Canarische gewassen flink kunnen schaden.

Bron: fedex.es

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018