Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jan van Bergeijk, Frutas Remolino (Spanje):

"Goede arbeiders vinden wordt een steeds groter probleem"

Tholen - De teelt van Spaanse frambozen is de laatste jaren ongeveer gelijk met een kleine uitbreiding. "De productie en de vraag is op dit moment vrij stabiel", vertelt Jan van Bergeijk van Frutas Remolino.

Frutas Remolino maakt onderdeel uit van de Plusberries-groep, waaronder zes bedrijven vallen die gespecialiseerd zijn in aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en steenfruit. De Nederlander is binnen de groep algemeen commercieel directeur en Luisa Pereiras is verantwoordelijk voor de frambozen. "Op bepaalde momenten is er overproductie en een ander moment onderproductie, maar dit is normaal in de frambozenteelt. Vraag en aanbod zijn goed in balans. Kwalitatief zijn de frambozen erg goed door het droge najaar. De prijs van frambozen ligt tussen de 8 en 10 euro per kilo."


Jan van Bergeijk en Luisa Pereiras 

Afzet
De frambozen van Frutas Remolino worden afgezet door heel Europa. "Er is niet echt een bepaalde markt die er bovenuit steekt. Engeland is altijd een grote markt geweest en ik verwacht daar dit jaar wel iets minder groei. De Brexit zal waarschijnlijk geen groot effect hebben op de frambozenexport, het is toch meer een luxeproduct en het prijsverschil zal wel meevallen. Andere sectoren zullen er wel meer last van hebben al moeten de mensen toch eten." 

Concurrentie
Jan ervaart wel wat concurrentie uit Marokko en waarschijnlijk in het voorjaar uit Portugal. "Rond deze tijd van het jaar is er in Portugal iets minder productie, maar in het voorjaar zal de concurrentie meer verschuiven van Marokko naar Portugal. Al denk ik dat de markt dat wel aan kan", volgens Jan.Uitdagingen
Ondanks het droge najaar heeft het bedrijf op dit moment voldoende water om te beregenen. "Het is goed voor het fruit dat het in de laatste weken droog is. Regen is niet goed voor de rijpende vruchten. Een tekort aan water hebben wij op dit moment geen last van. Het wordt door de politiek niet goed gedistribueerd, want in principe is er in Huelva voldoende water." Net als in Nederland is er in de sector een tekort aan arbeiders; "Het tekort aan goed personeel wordt steeds groter. We moeten ons op tijd voorbereiden op het zoeken van personeel en het werk zo aantrekkelijk mogelijk maken. De EU zou het werk aantrekkelijker moeten maken voor mensen. Het is gezond om actief bezig te zijn."

Toekomst
Voor dit jaar is Jan aan het kijken naar nieuwe rassen. "We zoeken naar nieuwe rassen die qua smaak, kwaliteit en kleur beter zijn dan de huidige rassen. Omdat arbeid in de toekomst ook een rol gaat spelen, selecteren we rassen die minder arbeidsintensief zijn om te kunnen blijven concurreren," sluit Jan af.

Voor meer informatie:
Frutas Remolino
Jan van Bergeijk
T +34 609 01 66 54

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018