Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Exportbarometer: handelsbelemmeringen nog steeds merkbaar

Duits exportklimaat bij groenten en fruit stabiel

Het exportklimaat voor de Duitse voedingsindustrie heeft zich in december 2017 opnieuw verbeterd. Dat blijkt uit de actuele BVE-PwC-exportbarometer. Voor de exportbarometer werden van 17 oktober tot en met 24 november 2017 400 bedrijfsleiders en exportleiders ondervraagd over hun inschatting van de actuele handelssituatie en de verwachting voor de komende zes maanden. Het saldo van de actuele handelssituatie en de handelsverwachtingen nam vergeleken bij vorig jaar met 5 punten toe naar 46 punten. De stemming over de export is in vrijwel alle sectoren verbeterd. Met name de producenten van delicatessen, kant-en-klaargerechten, oliën, alcoholvrije dranken en zoetwaren profiteerden. Alleen bij de bierexporteurs zette de verminderde stemming zich voort.

Van de wereldwijd 18 belangrijkste doelmarkten hebben momenteel Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, de VS en China volgens de bedrijven de grootste betekenis. De afzetverwachtingen voor de komende zes maanden zijn voor de belangrijkste doelmarkten overwegend constant. De meerderheid van de ondervraagde levensmiddelexporteurs verwacht alleen voor China, Japan, Noorwegen, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten een stijgende afzetontwikkeling.


Foto: pwc Duitsland

In totaal gaven in december 2017 vergeleken bij het voorgaande jaar echter minder levensmiddelproducenten (-5 procent) aan dat zij exporteren buiten de EU. Drie kwart van de bedrijven is echter nog steeds in niet-EU-landen actief. Voor de exportafwikkeling gebruiken de bedrijven bij voorkeur hun eigen capaciteiten of tussenhandelaren. Vergeleken bij de voorgaande jaren neemt op de interne markt het gebruik van meerdere afzetkanalen licht af. In niet-EU-landen winnen tussenhandelaren, maar ook eigen dochtermaatschappijen aan betekenis.

Handelsbelemmeringen voor kleine en middelgrote bedrijven merkbaar
In veel exportmarkten van de voedingsindustrie buiten de EU bemoeilijken of verhinderen handelsbelemmeringen de markttoegang. Voor de meerderheid van de bedrijven hebben deze handelsbelemmeringen een aandeel aan de exportkosten van tot wel 10 procent. Daarbij varieert het kostenaandeel sterk per sector: zo maken de niet-tarifaire handelsbarrières voor bijna één op de drie exporteurs van bakkerijproducten, zoetwaren of zuivelproducten tot wel 25 procent van de exportkosten uit. Aangezien met een toenemende bedrijfsgrootte vaak ook het aantal exportmarkten in derde landen stijgt, is hier een bijzonder hoog kostenaandeel toe te schrijven aan handelsbelemmeringen. Vanwege de grote concurrentie kunnen reeds kleine prijsverschillen bepalend zijn voor het succes van de exporthandel.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018