Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Exportaciones Aguado

Lagere prijzen zeevracht creëren nieuwe kansen voor Spaanse sinaasappelenHet sinaasappelseizoen ontwikkelt zich in een vlot tempo vanwege de lagere volumes dit jaar en de goede rijping van het citrus. Hoewel de afzet traag op gang kwam, zal de markt naar verwachting aantrekken zodra de Navels en Navels Late op de markt komen en de volumes clementines geleidelijk afnemen. Volgens Vicent Aguado, directeur van Exportaciones Aguado, verloopt de tweede helft van het sinaasappelseizoen doorgaans beter dan de eerste, zowel qua kwaliteit als vraag en prijzen. Normaal gesproken zijn er tussen december en januari grote volumes clementines verkrijgbaar tegen zeer goede prijzen, wat de vraag naar sinaasappelen doet afnemen. Met de komst van late mandarijnenrassen, die aanzienlijk hogere prijzen opbrengen, herstelt de vraag zich en gaan sinaasappelen weer een prominentere rol spelen."Drie jaar geleden verplaatste het Valenciaanse bedrijf haar pakstation van Vall d'Uixó naar Picassent. Op deze locatie is een moderne faciliteit gevestigd met een grotere capaciteit wat het bedrijf in staat heeft gesteld haar dienstverlening nog verder te verbeteren en zo'n 18 tot 20 miljoen kilo citrus te verwerken. Van dit volume is zo'n 20% afkomstig uit eigen teelt. Doordat het bedrijf van een oppervlak van 2.800 naar 7.000 m2 is gegaan, is er nog ruimte voor 30% groei. Exportaciones Aguado is gespecialiseerd in het vermarkten van sinaasappelen uit de grootste Spaanse teeltgebieden. "We beginnen met Navelina's en gaan dan door met Navels en Navels Late, In juli sluiten we het seizoen af met de Valencia's," legt Vicent Aguado uit. Dit jaar hebben we proeven gedaan met het nieuwe extra vroege ras M7, dat voor Navelina op de markt komt, omdat voor oktober sinaasappelen onvoldoende op kleur komen en een te lage brix hebben om vermarkt te kunnen worden. We denken dat het een interessant ras is. Desondanks zijn we niet helemaal tevreden over de resultaten omdat de maten beneden verwachting waren en er veel oneffenheden in de schil voorkwamen. Misschien komt dit omdat het een nieuw ras is en telers nog moeten leren hoe ze het moeten telen. We zijn daarentegen wel zeer tevreden over de kwaliteit van de latere rassen, zoals de Navel Powel, Lane Late en de maten van Midknight Valencia. Deze rassen kunnen zich in een steeds grotere populariteit verheugen."


Van links naar rechts: Vicente Aguado, Willem Dijk en Daniel Aguado

Exportaciones Aguado richt zich met name op het Elefant label dat twintig jaar geleden werd opgericht. Ongeveer 80% van de afzet van het bedrijf heeft betrekking op de export, vooral naar Frankrijk maar ook naar de Benelux-landen, waar de Nederlandse importeur Willem Dijk de exclusieve distributeur is. Het bedrijf exporteert in mindere mate naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, maar Azië en Latijns-Amerika worden steeds interessantere markten dankzij de lagere kosten voor zeetransport. 


Willem Dijk promoot het Elefant label in Nederland, België en Luxemburg, geholpen door een enorme rode olifant 

De transportprijzen per container zijn veel beter betaalbaar dan voorheen en dat biedt nieuwe zakelijke kansen. "We verladen containers naar China en Maleisië maar ook naar Midden- en Zuid-Amerika, naar bestemmingen als Brazilië. In Azië groeit de consumptie omdat de koopkracht op deze markt toeneemt. Dit continent is een goed alternatief geworden om de Europese markt in bepaalde perioden van het seizoen te ontlasten. De markt is er merkgericht en bereid om goede prijzen te betalen zolang de kwaliteit van de producten goed is. Op de Latijns-Amerikaanse markt merken we dat de vraag groeit vanwege de kleinere aanvoer uit Brazilië en Florida als gevolg van de ziekte citrusgreening. Ook de Verenigde Staten vragen steeds grotere volumes sinaasappelen," vertelt Vicent Aguado. Eén van de grootste zorgen voor het bedrijf zal de komende jaren de waterschaarste zijn. "Deze zomer zal het meloenen- en watermeloenenareaal naar verwachting krimpen als gevolg van een tekort aan water en ook de citrussector zal hier de gevolgen van ondervinden, hoewel het nog te vroeg is om te bepalen in welke mate."Tegelijkertijd groeit de concurrentie van citrus uit Egypte, Turkije en Griekenland. "Egypte en Turkije voeren hun export fors op en hun volumes zorgen voor meer druk op ons in de tweede helft van het seizoen. Deze landen krijgen steeds meer voet aan de grond in Oost-Europa en Rusland omdat Spanje geen toegang tot deze markt meer heeft."


FreshPlaza liet zich de kans om van een glas versgeperst Elefant sinaasappelsap te genieten niet voorbij gaan


Voor meer informatie:
Exportaciones Aguado
Vicente Aguado
M:+34 605987064
vicente@exportacionesaguado.com
Daniel Aguado
M: +34 605987063
www.exportacionesaguado.com


Voor meer informatie:
Willem Dijk AGF
Het Wolbert 1-11
7547 RA Enschede
T: 053 486 47 52
M: 06 1515 01 76
E: willemjr@willemdijk.nl
W: www.willemdijk.nlPublicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018