Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Erik Kieftenburg, Fruit Noordholland:

"Gemiddeld genomen was 2017 een goed jaar"

Tholen - De appeloogst was het afgelopen jaar in totaliteit zeer laag. Is het daardoor gelijk een slecht jaar? "Ik denk dat het gemiddeld genomen voor de hele sector, wat prijs betreft, wel goed is gegaan. De afzet was voor de kerstvakantie goed, maar de beschikbaarheid minder. Er zijn minder kilo's geplukt en zijn er meer kleinere maten bij de Conference peren maar grote maten bij de appels. De prijzen van de maten waarvan tekorten zijn, zijn natuurlijk hoger", reageert Erik Kieftenburg van Fruit Noord-Holland. Voor Jonagold en Elstar zijn de prijzen hoger. De Rode Boskoop zijn helemaal niet te betalen. Van de meest aantrekkelijke maten zijn er minder."Voldoende appelen
"Het komende seizoen halen, wordt lastig. Er zijn gewoon kilo's tekort en we gaan proberen het zoveel mogelijk uit te smeren over het gehele seizoen zodat we de consument kunnen blijven voorzien van Nederlands fruit", vervolgt Erik. "Er zijn dit seizoen minder kilo's geplukt. Naast de lagere oogst is de kwaliteit ook minder. Dit seizoen is minder uniform dan dat we gewend zijn. Wat ook een opvallend verschijnsel is dit seizoen is de vreterij door vogels en insecten. In verhouding komt er veel meer zachtrot voor dit jaar. Voor de teler is het fijn dat we zijn volledige oogst afzetten en door het goed te sorteren, kunnen we een constante stroom van goede appelen aanbieden."

Hogere vraag
"Op dit moment zien we een hogere vraag naar Kanzi en Wellant. De Wellant is het gevolg van de Boskoop die ontzettend duur is op dit moment. De Wellant is een goed alternatief voor in de appeltaart", vertelt Erik. "Bij de peren hebben we in Noord-Holland relatief veel goede peren zonder vorstschade. De maten en prijzen van de Conference zijn goed. De Doyenne du Comice zijn we snel doorheen, hier zijn ook veel minder kilo's van. Bij de Gieser Wildeman was er voor de feestdagen een piek en was er veel vraag naar kleine maten bij de horeca. Hierdoor waren de prijzen erg goed."

Voor meer informatie:
Erik Kieftenburg
Fruit Noordholland BV
Groothandelsmarkt 2
1681 NN Zwaagdijk

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018