Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

China op koers om 's werelds grootste blauwe bessenmarkt te worden

Op aardbeien na zijn blauwe bessen heden ten dage wereldwijd de belangrijkste zachtfruitcategorie. Li Yadong, voorzitter van de Chinese Blueberry Association en tevens professor aan de landbouwuniversiteit, vertelde onlangs tijdens een presentatie dat de wereldwijde blauwe bessenproductie gegroeid is van 23.600 ton in 1995 naar 66.400 ton in 2015. 

De blauwe bessen die momenteel op de markt zijn, die voornamelijk voor de verse consumptie bestemd zijn, vormen 65% van het totale volume. Als men kijkt naar de potentiële consumptie dan is de aanvoer van blauwe bessen nog steeds ontoereikend om aan de vraag op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt te beantwoorden. De belangrijkste producerende landen van blauwe bessen zijn: de Verenigde Staten, Canada, Chili, Polen, Peru, Mexico, Spanje, Argentinië en Marokko. De totale productie van deze landen tezamen dekt 90% van de wereldwijde productie. 

China's blauwe bessensector ontwikkelt zich geleidelijk van nulpunt tot gouden eeuw
In 1983 werd er op initiatief van de landbouwuniversiteit in Jilin een blauwe bessenras vanuit de Verenigde Staten geïmporteerd. Na jarenlange testen werd dit ras in 1999 goedgekeurd voor de teelt van China's kwaliteitsras de 'beautiful ascension'. De laatste tien jaar is de Chinese blauwe bessensector in een ongekend tempo gegroeid. 

Uit de meest recente cijfers blijkt dat het Chinese areaal in 2017 een oppervlakte van 46.000 hectare besloeg met een opbrengst van 115.000 ton. De blauwe bessenteelt is voornamelijk in de provincies Shandong, Guizhou en Liaoning geconcentreerd. 

China hoopt 's werelds grootse blauwe bessenmarkt te worden met een waarde van €5,1 miljoen
De voornaamste beperkingen voor de wereldwijde blauwe bessensector zijn het tekort aan arbeidskrachten en vorstschade aan de blauwe bessenteelt op het noordelijk halfrond. De komende tien jaar zal de Chinese sector zich in rap tempo ontwikkelen en het land hoopt 's werelds grootste blauwe bessenmarkt te worden. Er wordt geraamd dat het blauwe bessenareaal in China in 2025 70.000 hectare zal beslaan en dat de productie 400.000 ton zal bereiken, waarmee een markt ontstaat met een waarde van €5,1 miljoen. Tegelijkertijd zal er onder invloed van belangrijke bedrijven en sectororganisaties een fundamenteel patroon gecreëerd worden waarin telers en coöperaties (met een areaal van 7 tot 33 hectare) de belangrijkste producenten zullen zijn.Bron: www.life.china.com.cn


Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Ik weet niet waar dit verhaal vandaan komt en waarom dit zo maar overgenomen wordt, maar als je een beetje kunt tellen klopt er van al deze cijfers geen bal. Redactionele misser van de bovenste plank.
Theo Jegerings, Deurne - 2018/01/04 07:01:47.000© AGF.nl 2018