Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Marokkaanse avocadosector concurreert met Latijns-Amerika

Marokko is niet het eerste land waar men aan denkt als het gaat over de avocadoteelt. De wereldwijde avocadosector is zeer competitief en de grootste volumes zijn doorgaans afkomstig uit Latijns-Amerikaanse landen zoals Chili, Mexico, Colombia en Peru. Het Marokkaanse seizoen van de Hass avocado loopt van januari tot april en overlapt met het Spaanse avocadoseizoen. Er zijn veel overeenkomsten tussen Marokkaanse en Spaanse avocado's. 

De teelt van Hass avocado's is betrekkelijk nieuw in Marokko. 70% van alle Marokkaanse avocadotelers heeft minder dan zeven jaar ervaring met de teelt van het ras Hass. Het voordeel van het grote aantal jonge plantages is dat jonge bomen over het algemeen grotere maten fruit produceren. Hoewel Marokkaanse telers niet over dezelfde ervaring beschikken als hun concurrenten en Chileense telers hun seizoen eerder afsluiten, slagen Marokkaanse telers er toch in om dezelfde prijzen voor hun fruit te krijgen.

Het weer speelt een belangrijke rol in de avocadoteelt. De afgelopen periode hadden Marokkaanse telers te maken met extreme weersomstandigheden. Avocado's hebben regen nodig voor de ontwikkeling van een goed gehalte aan oliën en om de rijping van het fruit te bespoedigen. Het voorbije seizoen viel er in sommige teeltgebieden geen neerslag en kampten andere regio's met vorst die een verwoestend effect op de avocado-oogst kan hebben. 

Gezien de vele Latijns-Amerikaanse concurrenten en de concurrentie uit Spanje en Kenia is het moeilijk voor Marokkaanse telers om een prijs voor hun fruit te stellen. Volgens de meeste Marokkaanse telers is de vraag er zeker maar is het nog te vroeg om uitspraken over prijzen te doen. Desondanks is de sector in het land over het algemeen optimistisch over het komende seizoen. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018