Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Na een kleine oogst komt altijd een grote oogst"

Sector kijkt terug op moeilijk appeljaar

Tholen - Het einde van 2017 is in zicht en de sector kijkt terug op een moeizaam appeljaar. Veel telers die niet konden beregenen, hebben door de late vorst een groot deel van hun oogst verloren zien gaan. De uitschieters zijn extreem. Waar bij de ene teler 70 procent verloren is gegaan, heeft de ander 70 procent kunnen oogsten. Jos Hermans, Johan van Haarlem en Johan Dagevos geven soortgelijke antwoorden als ze de vraag krijgen hoe ze terug kijken op het afgelopen jaar. 

Nachtvorst
Jos Hermans van Hermans fruit (Noord-Limburg): "De teelt is dit jaar heel moeilijk geweest, de late vorst in april heeft de bloesem bevroren. Ons bedrijf ligt langs de rivier de Roer waardoor wij konden beregenen. Na de nachtvorst is er 6 weken slecht bloei weer geweest en was er een slechte bestuiving. Wij hebben hierdoor een 70% oogst. Gelukkig maakt de prijs dit weer goed, deze is 2 tot 3 keer zo hoog als vorig jaar. Mijn gouden regel: Na een kleine oogst komt altijd een grote oogst." 


Jos en Roy Hermans

In de Betuwe zit fruitteeltbedrijf Fa. Gebr. van Haarlem en Zn. Johan van Haarlem vertelt: "2017 was een heel bijzonder jaar, een heel bijzonder weerbeeld. We hebben een lagere oogst van 15%, maar dat wordt door de prijs weer gecompenseerd. Over het complete areaal van 90 hectare kunnen we ongeveer 90% beregenen. In de Betuwe profiteren we van het slechte weer in de rest van Europa. De verschillen met de rest van Nederland zijn enorm. Extreem wisselende resultaten: van heel goed tot heel slecht. Zulke schommelingen zijn in de teelt heel normaal. Voor ons was 2017 een erg goed jaar. We hebben minder plukkosten, minder arbeid en een hogere prijs."


Fa. Gebr. van Haarlem en Zn.

Verder richting het water - in Zeeland - zit Johan Dagevos van D-M Fruit. Hij geeft aan: "2017 was niet goed! Met het bedrijf zitten we dicht aan de Oosterschelde. Als het vriest, is er vaak een Noordoostelijke trek en door de temperatuur van het water zijn mijn percelen altijd wat warmer. Ik heb dit in 40 jaar niet meegemaakt. Bij de Elstar is 70% verloren gegaan. De overige 30% hing helemaal bovenin de bomen. Op één perceel hadden we een behang variërend van 5 tot 90%. Er is geen pijl op de vorstschade te trekken. De ene kant lag beschut tussen hoge bomen en de andere kant had een beurtjaar, dus dat zou al een mindere oogst zijn. De Junami is in juni al gerooid , hier hingen maar 2 a 3 appelen per boom aan. De Jonagold was redelijk productief al is de kwaliteit wel minder. De prijzen van dit ras zijn wel goed, maar dit compenseert niet met de rest. Het bedrijf bestaat voor 40% uit appelen en 60% peren. De peren hadden gelukkig veel minder vorstschade en goede prijzen." Johan vervolgt: "Als de ene verliest dan wint de ander…"


Arno Moelker en Johan Dagevos van D-M Fruit

Voorraden
Van Haarlem verwacht dat we de zomer gaan halen met de appelen. "Wij gaan de zomer halen met Nederlandse appelen, er zal nog wel het een en ander uit koelcellen komen en misschien de grenzen die wat vervagen. We zullen in ieder geval voldoende hebben om de consument te kunnen blijven verwennen met Nederlands fruit." Hermans denk juist dat ze voor 1 april helemaal leeg zijn: "Waarschijnlijk ben ik voor 1 april helemaal leeg. Dat is wel mijn streven, de uitval in de koelingen is nu al 10%, normaal is dat pas in juni zo hoog."

Vorst-jaren
Is de prijs wel eens vaker zo hoog geweest? Dagevos: "In 1991 waren de prijzen ook heel hoog, toen is er ook veel kapot gegaan door de vorst. Toen hingen mijn bomen helemaal vol, maar die van mijn buurman niet. Toen kreeg ik 3 gulden 10 voor een kilo." Van Haarlem: "Als er ergens een zware verstoring is, krijg je dit soort effecten. In 1991 en 1981 waren er ook weinig appelen, alleen waren de uitschieters in de prijzen veel groter dan nu."

Prijzen
Herman vertelt over de prijzen van de Jonagold: "De prijzen van de Jonagold staan de laatste weken onder druk. In oktober zijn er oude Jonagold van vorig jaar op de markt gedumpt samen met de nieuwe oogst." Haarlem: "De prijzen kunnen nog wel verder stijgen, tot maart zal er niets veranderen. Dan pas komen de appelen van het zuidelijk halfrond op de markt. In 2018 verwacht ik weinig aanbiedingen met appelen in de Nederlandse supermarkt. Ook zullen de prijzen wat gaan stijgen, maar alleen de oplettende consument merkt dit verschil."

Nieuwe jaar
Alle drie de telers zien uit naar het nieuwe seizoen. Hermans: "De winter zag er vorige week goed uit, ik hoop dat we een strenge winter krijgen met veel nachtvorst. Als de winters te warm zijn lopen de bloemen te vroeg uit." Dagevos: "Ik verwacht dat er een goede kwaliteit aan de bomen hangt, die hopelijk redelijke prijzen opbrengen."

Voor meer informatie
D-M Fruit
Johan Dagevos
Zwaakseweg 7
4424 NE Wemeldinge
T: (0113) 626180

Gebr. van Haarlem en Zn.
Johan van Haarlem
De Spijk 4
4197 BG Buurmalsen
T: (0345) 574610

Hermans Fruit
Jos Hermans
Oude Roermondseweg 161
6049 AD Herten
T: (0475) 318332