Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Torenhoge broccoliprijzen

"Lagere productie heeft gevolgen voor productmix"

Naast het feit dat het seizoen in Almeria dit jaar vertraging heeft opgelopen en er meer ziekten waren, is er ook sprake geweest van een temperatuurdaling, die gezorgd heeft voor een lagere productie van kasgroenten in een periode met een sterke vraag op de internationale markt vanwege de feestdagen. 


Tomaten zijn de zwaarst getroffen categorie omdat de aanvoer zo'n 20% kleiner is dan vorig jaar in dezelfde periode. "De tomatenprijzen zijn het hele seizoen goed geweest, met name die van trostomaten, aangezien ons seizoen vertraagd was in een tijd dat er geen aanvoer van Nederlands product was. Hierbij komt de sterke temperatuurdaling van de laatste weken, waardoor de productie vrijwel stil is komen te liggen,' vertelt Diego Calderón, van de marketingafdeling van de Unica Group, die goed is voor 10% van de totale productie in Almeria. 

Ook andere producten ondervinden problemen, waaronder komkommers die het hele jaar rond door het bedrijf worden afgezet, maar ook courgettes en oranje paprika's, die kwetsbaarder zijn dan andere kleuren. 
"De tragere productie heeft gevolgen voor het vermarkten van populaire productmixen, zoals de bekende mixverpakking met drie kleuren paprika's en speciale tomatenmixen. Op basis van de markt- en teeltomstandigheden zijn bepaalde kleuren doorgaans duurder dan andere maar dit jaar lopen deze verschillen nog sterker uiteen," laat Diego weten. 

"Hoewel we in Spanje het grote voordeel hebben dat we veel zonuren en wind hebben, beide essentieel voor de optimale teelt van groenten, is het in ons nadeel dat onze kassen minder gesloten en kwetsbaarder zijn voor temperatuurdalingen dan Nederlandse kassen, die uitgerust zijn met verwarming," legt hij uit. 

De Unica Group teelt ook broccoli. Dit jaar was het broccoliseizoen in heel Europa moeilijk omdat Murcia, Europa's grootste broccolileverancier in het najaar en de winter, hinder ondervond van kou en vorst. Het probleem is dat telers in Murcia hun teelt naar koudere gebieden hebben verplaatst vanwege het tekort aan water.

"De broccoliprijzen zijn op dit moment torenhoog," laat Diego weten. Dankzij het feit dat we dit jaar ook in Tudela, in Navarre broccoli telen, kunnen we zonder problemen aan onze programma's voldoen. Het is een veilig gebied voor de broccoliteelt gebleken. Wij zijn er zeer tevreden over en zullen onze teelt hier dan ook voortzetten."

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018