Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japan bekent kleur

Groenten zijn van oudsher populair in de Japanse keuken. Naast koolrabi en uien eten de Japanners graag worteltjes. Met name de kleur van worteltjes in de gerechten op tafel is erg populair. Niet alleen oranje, maar ook rode en paarse varianten zijn beschikbaar zo meldt het Bejo Wortelmagazine.

Takahiro Kumano, representative director van Bejo in Japan: "Zowel consumenten en restaurants maken graag gebruik van worteltjes. Niet alleen vanwege hun kleur, maar ook de smaak voegt iets toe. Op dit moment zijn in Japan vooral bewerkte worteltjes erg populair. Net als in de rest van de wereld hebben mensen hier weinig tijd om hun eten klaar te maken. De foodindustrie springt daarop in en worteltjes worden 'pre-cooked', gesneden en gewassen aangeboden in de supermarkten. Daarnaast is wortelsap als superfood tegenwoordig erg in trek."



Areaal 
De teelt van wortelen vindt in Japan vooral buiten plaats in de vollegrond. Daarnaast zijn tunnelkassen in opkomst. Het areaal bedraagt 18.400 ha. Het belangrijkste teeltgebied ligt in het noorden op het eiland Hokkaido. Vooral hier staan veel tunnelkassen omdat het klimaat er koud en vochtig is. Er wordt gezaaid van april tot juni. Gepileerd zaad is gangbaar en de wortelen worden geoogst in het najaar. Ook in het zuiden van Japan en in de omgeving van Tokio zijn veel worteltelers te vinden. Er zijn in deze teeltgebieden twee teeltcycli; een najaars-/winterteelt die wordt gezaaid van juli tot september en geoogst van november tot maart, en een voorjaarsteelt die wordt gezaaid van november tot maart en geoogst van april tot juli. De najaarsteelt heeft het grootste areaal. Japanse telers zaaien over het algemeen gecoat zaad. Biologisch zaad is in Japan nog niet verkrijgbaar. Takahiro Kumano: "Er is nog nauwelijks vraag naar dit zaad. Maar er is wel belangstelling voor biologisch geteelde groenten in het algemeen. Ik verwacht dan ook dat op termijn ook in Japan 'organic' een heel belangrijk product zal worden. Ook in Japan is de trend dat men gezond en veilig voedsel wil. Gezien de klimatologische omstandigheden in Japan is het echter niet eenvoudig om zonder gewasbeschermingsmiddelen te telen."

Assortiment
In Japan zijn in het assortiment wortelen vijf segmenten te onderscheiden: het Kuroda-type, wortelen voor de industrie, de Kintoki-rood wortelen, de gekleurde wortelen en de groep overigen (mini's, ronde wortelen enzovoort). Het marktaandeel van het Kuroda-type is met 90% verreweg het grootst. Deze wortelen zijn afgerond en 15 tot 20 cm lang. De Kintoki-rood wortelen zijn een typisch traditioneel Japans product. Ze zijn vlezig en zoet van smaak. Het aandeel van deze wortelen is slechts 1%. Wortelen voor verwerking in de food industrie maken 6% van het assortiment uit. Dit aandeel zal naar verwachting groeien.



Bron: Bejo Wortelmagazine

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl

Publicatiedatum: