Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
naar voorbeeld fruitvlieg

Zika-virus bestrijden met steriele-insecten-techniek

Na met veel succes de verwoestende fruitvlieg te hebben bestreden, gaat ArgentiniŽ nu ook de strijd aan tegen muggen die het Zika-virus, dengue en chikungunya overbrengen. Het land is van plan om hierbij opnieuw gebruik te maken van SIT, ofwel steriele-insecten-techniek, waarbij insecten worden gesteriliseerd door middel van bestraling.  

Volgens Merco Press heeft ArgentiniŽ een ruime ervaring met de toepassing van SIT. Sinds de Mediterrane fruitvlieg begin twintigste eeuw haar intrede in het land maakte, werd de fruithandel met landen die geen last van deze plaag hadden aan banden gelegd. Dit heeft tot miljoenenverliezen geleid vanwege quarantainebeperkingen en de hoge kosten van de vereiste behandelingen voor de fruitexport. 

Dankzij een uitroeiingsprogramma dat onder meer de steriele-insecten-techniek omvatte, werd PatagoniŽ in 2005 vrij verklaard van fruitvliegen en dit heeft de lokale fruitsector, die vooral hardfruit teelt en jaarlijks Ä589 miljoen genereert, miljoenen euro's opgeleverd. 

SIT heeft ook de westelijke regio Mendoza, beroemd vanwege de perziken- en pruimenteelt, geholpen om de fruitvliegenpopulatie in 2009 laag te houden. 

"Idealiter willen we twee grote zones creŽren die vrij zijn van Mediterrane fruitvliegen," legt Gustavo Taret uit, ingenieur van het Institute of Health and Agricultural Quality in Mendoza. "Eťn in het noorden en ťťn in het zuiden met de bedoeling om de vliegenpopulatie in alle getroffen gebieden geleidelijk onder controle te krijgen totdat beide zones uiteindelijk aaneengroeien."

Na deze successen onderzoekt ArgentiniŽ ook de mogelijkheid om SIT toe te passen voor het bestrijden van muggen die het Zika overbrengen. Het onderzoek hiernaar verkeert echter nog in het beginstadium. 

Publicatiedatum: 2-1-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: