Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoen Arancia di Ribera gestart.

Op Sicilië is het seizoen voor de Arancia di Ribera bloedsinaasappel nu echt begonnen. Vanwege de verschillende klimatologische omstandigheden groeien er diverse soorten citrus in en rondom Ribera. We spraken met Giuseppe Pasciuta, voorzitter van de Italiaanse sinaasappelcoöperatie.



"Ondanks een aantal tegenslagen is het citrusseizoen goed van start gegaan. Het Navelina ras doet het goed, maar andere rassen zijn dit jaar klein van formaat en de oogst is minder dan voorgaande jaren vanwege de droogte en hitte," zegt Pasciuta.


Giuseppe Pasciuta

"We verwachten een goed seizoen, maar door het kleine formaat van de sinaasappels zijn we samen met het Ministerie van Landbouw bezig om de productspecificatie te wijzigen zodat ook de kleinere sinaasappels kunnen worden verkocht. Normaal gesproken mogen deze alleen gebruikt worden voor sappen," zegt Pasciuta.

"Een ander fundamenteel aspect dat ons zorgen baart is het irrigatienetwerk, dat elk jaar schade veroorzaakt door inefficiëntie. Er volgt een tragedie als er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de oplossing van het waterprobleem. We brengen dit al jaren onder de aandacht van de autoriteiten. Als dit probleem niet wordt opgelost, dan zal de kwaliteit van de producties niet verbeteren en kan de sector niet verder groeien," legt Pasciuta uit.

 

Ondanks een aantal punten van kritiek is het citrus qua smaak goed van kwaliteit. "Het citrus van Ribera is uniek in zijn soort. Het is zoet, sappig en evenwichtig van smaak en wat betreft export doen we goede zaken," benadrukt Pasciuta.

De laatste jaren wordt het citrus ook aangeboden via bedrijven die gespecialiseerd zijn in elektronische handel en dat blijkt zeer succesvol. Het Consortium coördineert dit proces, dat was gericht op versterking van het productienetwerk, promotie en verbetering en bescherming van het citrus. Op deze manier wordt getracht een toereikend inkomen te garanderen voor de talrijk telers in de 14 gemeenten waarin het citrus een van de belangrijkste economische bronnen vertegenwoordigt.

 

"De producten van het merk Arancia di Ribera staan voor kwaliteit en hier op de Italiaanse markt gaan ze de concurrentie aan met het Spaanse en Afrikaanse citrus. Ons citrus is na de oogst niet behandeld met bestrijdingsmiddelen en dat is de sleutel tot ons succes," legt Pasciuta uit. Ondanks de goede resultaten blijft er altijd ruimte voor verbetering. "We moeten meer gaan investeren in een passend merkbeleid en in het verlengen van de oogstperiode door andere rassen te introduceren. De afgelopen drie jaar was het al in maart afgelopen voor ons citrus waardoor onze concurrenten vrij spel hebben," concludeert Pasciuta.

Publicatiedatum: