Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Met reactie van Jurgen de Witte, CEO Group de Witte

Heffen Deprez en Murdock het glas op overname?

Tholen – Sinds de fusie in 2015 waarbij Greenyard ontstond is het bedrijf op overnamepad. Champignonverwerker Lutèce en champignonsubstraatproducent Mykogen werden aan het portfolio toegevoegd. Gisteravond bevestigde de Belgische fruitreus interesse te hebben op de Amerikaanse gigant Dole Foods.

Eerder dit jaar kwam naar buiten dat David H. Murdock, de 94-jarige eigenaar van Dole Foods, een nieuwe beursgang voor het bedrijf voorbereidde. In 2013 haalde de miljardair het fruitconcern van de beurs. In reactie op deze aankondiging kwamen er bij Dole verschillende biedingen binnen, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Eén van de biedingen was afkomstig uit het Belgische Sint Katelijne Waver. Het bod van Greenyard op Dole zou de voorkeur hebben van Murdock, zo melden bronnen aan Reuters.



Vergevorderd
Greenyard bevestigde interesse te hebben in Dole Foods en meldt in een persbericht dat er 'vergevorderde' onderhandelingen zijn. Er is echter geen garantie dat de deal ook beklonken zal worden. Mochten grootaandeelhouder Hein Depres (Greenyard) en David H. Murdock (Dole Foods) wel het glas heffen op de overname, dan zou daarmee een wereldwijde groenten en fruitgigant geboren zijn. Greenyard heeft een stevige basis in Europa en is onder andere vaste leverancier van supermarkten Albert Heijn en Delhaize. Dole Foods, hoewel bekend met vooral bananen en ananas in Europa, heeft een stevige basis aan de andere kant van de oceaan. Volgens berekeningen van verschillende kranten zou met deze overname het grootste groenten en fruitbedrijf ter wereld ontstaan.

Het private bedrijf Dole zou vorig jaar een omzet van 4,51 miljard dollar hebben gehaald, maar boekte toch een verlies van 23,7 miljoen dollar. In 2012, het jaar voordat Dole van de beurs gehaald werd door de overname van Murdock, boekte het bedrijf een verlies van 144,5 miljoen dollar tegen een omzet van 4,25 miljard dollar. De waarde van Dole Foods wordt geschat op 2,5 miljard dollar. De beurswaarde van Greenyard staat rond de 900 miljoen euro (1,06 miljard dollar).

Gebalanceerde financieringsmix

Volgens het persbericht zal Greenyard een "gebalanceerde financieringsmix" gebruiken om de aankoop af te rekenen. De Belgische krant De Standaard specificeert dit naar schulden en aandelenkapitaal. De krant schrijft dat het door de historisch lage rente een goed moment is om grote investeringen te doen met schulden. Banken zouden bereid zijn om de aankoop te steunen. In maart van dit jaar startte Greenyard een opkoopprogramma voor eigen aandelen, waarmee binnen enkele maanden 1,75 miljoen aandelen werden opgekocht met een waarde van 28,6 miljoen euro. Op de beursvloer in Brussel sprong de koers van de 19,63 euro naar 20,25 euro rond 9 uur vanmorgen. Als de onderhandelingen toch stranden, zal Murdock de andere biedingen die hij ontving in overweging nemen, zo weet Reuters. Daarbij waren onder andere biedingen van investeringsmaatschappijen.

Reactie Jurgen de Witte, CEO van Group A. de Witte

Jurgen de Witte, CEO van Group A. de Witte geeft aan dat hij verrast was toen hij het hoorde. "We werken samen met Dole en hebben langetermijnafspraken met dit bedrijf. Ik ga ervan uit dat deze afspraken stand houden als de deal door zal gaan, maar dat zal de toekomst uitwijzen."

Afwachten
Jurgen ziet het positief in, wat er ook gebeurt. "Leveranciers van bananen en ananassen zijn er meer dan genoeg. We zullen afwachten hoe Greenyard gaat werken qua productie. We zijn momenteel tevreden met de huidige werking. Als er zaken zijn die in de toekomst niet bevallen, zullen we mogelijk andere kanalen gaan aanspreken."

Financieel
Heel veel gaat er volgens hem niet veel veranderen, sowieso het eerste jaar niet. "Ik denk dat het vooral voor Greenyard een uitdaging zal zijn. Als ze de productie op zich gaan nemen moeten ze het wel verkocht krijgen ook. Natuurlijk is Greenyard een wereldspeler, maar dat was Dole ook. Dole had het al heel moeilijk om winst te maken. Hetzelfde geval bij Greenyard. We zien wel hoe dat gaat lopen bij Greenyard. Er zal waarschijnlijk een extra partner nodig zijn voor een financiele input."

Niet investeren in productie

Jurgen geeft aan dat ze altijd bewust hebben gekozen om niet te investeren in productie. "Hein Deprez doet dat wel, dat is zijn visie. Wij werken met vertrouwensrelaties met onze telers. Onze afzenders worden goed verzorgd. Zij verdienen hun boterham en wij ook. Dat is volgens ons de meest gezonde oplossing. Als je zelf de productie in de hand hebt moet je ook alles verkopen. Niet alleen de mooie maten, maar ook de mindere kalibers. Daar wordt het meeste geld verloren. Wij zitten niet met dat risico en dat zijn we ook niet van plan in de toekomst. Wij bieden een goede prijs voor de kalibers die we willen."