Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Greenyard laat oog vallen op Dole Food

Volgens Reuters heeft het Belgische Greenyard zijn oog op de Amerikaanse groep laten vallen. Het Amerikaanse groenten- en fruitconcern zou gewaardeerd worden op 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro). Dat is bijna het dubbele van Greenyard.
David Murdock, de 94-jarige eigenaar en CEO van Dole Food, zette eerder dit jaar het proces in gang om met zijn bedrijf naar Wall Street te trekken. Maar volgens het persagentschap Reuters is ook een verkoop van het bedrijf helemaal niet uitgesloten.

Dole was is 's werelds grootste producent van fruit. Het bedrijf werd in 2013 van de beurs gehaald, amper vier jaar na zijn beursintroductie via een 'buy-out' van 1,2 miljard dollar. Dole had het op dat ogenblik al moeilijk als gevolg van de volatiele prijzen van bananen, zijn belangrijkste product. Het bedrijf verkocht toen zijn afdeling verpakte voeding en zijn Aziatische verse producten aan de Japanse Itochu-groep, voor 1,7 miljard dollar.

Dole is ook bij ons vooral bekend als verwerker van bananen, ananas en druiven. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 4,51 miljard dollar, maar draaide wel een verlies van 23,7 miljoen dollar. Vorig jaar bedroeg de brutobedrijfswinst (ebitda) van de Amerikaanse groep 216 miljoen dollar.

Greenyard is het resultaat van een fusie tussen Univeg, Greenyard Foods en Peatinvest. De groep zit voor meer dan 49 procent in de handen van de familie van Hein Deprez. In de twaalf maanden tot 31 maart 2017 boekte het bedrijf een omzet van 4,25 miljard euro. De recurrente kasstroom (rebitda) ging er met 7 procent op vooruit tot 145,7 miljoen euro. De nettowinst viel bijna tot nul terug door eenmalige kosten. Zonder die kosten zou de nettowinst 21,9 miljoen euro bedragen.
Publicatiedatum: